Izraelska hrana ne može bez začina

Shaul Ben Aderet na Forumu
Shaul Ben Aderet na Forumu

Shaul Ben Aderet izraelski je kuhar koji je tri večeri hranom "s nogu" na pulskom Forumu častio Puljane i njihove goste, a sve u sklopu tjedna izraelske kulture "Čarolija Izraela, ljeto u Istri".

U Puli je s pomoćnicima spremio i podijelio po 650 porcija falafela i shakshuke te 900 porcija shawarme i sve je pojedeno, na njegovo oduševljenje. U hotelu Histria učio je kuhare pripremiti shakshuku na dva načina, s pomidorima i jajima i sa špinatom, vrhnjem i jajima, kao i falafel i shawarmu. - Ljudi su ovdje jako dragi, zbilja, vrlo jednostavni, tihi, ljubazni. Zato uživam ovdje. I moja djeca vole ovo mjesto, kazao nam je.

Prvi put je bio u Puli, ali ovo mu je bio već četvrti dolazak u Hrvatsku. Zadnji put je u zagrebačkom hotelu Esplanade proslavio Dan nezavisnosti Izraela, bilo je 300 gostiju za koje je pripremio izraelsku hranu. Imao je prilike kušati i hrvatsku.

- Hrvatska hrana, ono što sam probao, je vrlo jednostavna. Ima talijanskih utjecaja, puno ribe i morskih plodova koji su vrlo svježi i vrlo dobri, povrće je ukusno. Ne koristite puno bilja nego samo najjednostavnije začine - papar, sol, ružmarin… Nema puno bosiljka. U Izraelu koristimo jako puno začina i bilja…

Ono što čudi je jako začinjena izraelska hrana u vrlo toplom području. - Izrael je mlada zemlja, osnovana prije 65 godina. Ljudi su došli odasvud. Zemlja i ljudi su bili siromašni, nisu imali ni novca ni hrane. Jeli su kruh, luk i masline, ali htjeli su od jednostavnih stvari napraviti nešto ukusno. Kako to napraviti iz ničega? Stavite puno začina i bilja i od ničega napravite nešto. Ako uzmete malo kruha i pojedete ga takvog kakav je, to je u redu. Ali ako uzmete kruh, stavite na njega maslinovo ulje pa ga metnete u pećnicu to je već nešto poput bruskete, objašnjava nam smijući se. - Zato ima toliko začina. U Izraelu je pola godine vruće, a pola godine hladno, ali ne jako. Okruženi smo arapskim zemljama pa probamo i njihovu hranu, a te okuse stavljamo u našu hranu, objašnjava Ben Aderet.

- U Izraelu jedemo puno povrća, salatu sa deset vrsta povrća. Nasjeckate je na komadiće i dodate limun, papar i sol i to jedemo ujutro, za ručak i navečer. Volimo ribu s uljem, s puno umaka, odreske od janjetine. Imamo prekrasan sir, izraelsko vino je vrlo popularno i nagrađivano zadnjih pet godina. I vrlo jeftino. Pijemo puno araka, alkoholno piće na bazi anisa, veli. (Razgovarao M. RADIĆ, snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter