Shaul Ben Aderet izraelski je kuhar koji je tri večeri hranom "s nogu" na pulskom Forumu častio Puljane i njihove goste, a sve u sklopu tjedna izraelske kulture "Čarolija Izraela, ljeto u Istri".
U Puli je s pomoćnicima spremio i podijelio po 650 porcija falafela i shakshuke te 900 porcija shawarme i sve je pojedeno, na njegovo oduševljenje. U hotelu Histria učio je kuhare pripremiti shakshuku na dva načina, s pomidorima i jajima i sa špinatom, vrhnjem i jajima, kao i falafel i shawarmu. - Ljudi su ovdje jako dragi, zbilja, vrlo jednostavni, tihi, ljubazni. Zato uživam ovdje. I moja djeca vole ovo mjesto, kazao nam je.
Prvi put je bio u Puli, ali ovo mu je bio već četvrti dolazak u Hrvatsku. Zadnji put je u zagrebačkom hotelu Esplanade proslavio Dan nezavisnosti Izraela, bilo je 300 gostiju za koje je pripremio izraelsku hranu. Imao je prilike kušati i hrvatsku.
- Hrvatska hrana, ono što sam probao, je vrlo jednostavna. Ima talijanskih utjecaja, puno ribe i morskih plodova koji su vrlo svježi i vrlo dobri, povrće je ukusno. Ne koristite puno bilja nego samo najjednostavnije začine - papar, sol, ružmarin… Nema puno bosiljka. U Izraelu koristimo jako puno začina i bilja…
Ono što čudi je jako začinjena izraelska hrana u vrlo toplom području. - Izrael je mlada zemlja, osnovana prije 65 godina. Ljudi su došli odasvud. Zemlja i ljudi su bili siromašni, nisu imali ni novca ni hrane. Jeli su kruh, luk i masline, ali htjeli su od jednostavnih stvari napraviti nešto ukusno. Kako to napraviti iz ničega? Stavite puno začina i bilja i od ničega napravite nešto. Ako uzmete malo kruha i pojedete ga takvog kakav je, to je u redu. Ali ako uzmete kruh, stavite na njega maslinovo ulje pa ga metnete u pećnicu to je već nešto poput bruskete, objašnjava nam smijući se. - Zato ima toliko začina. U Izraelu je pola godine vruće, a pola godine hladno, ali ne jako. Okruženi smo arapskim zemljama pa probamo i njihovu hranu, a te okuse stavljamo u našu hranu, objašnjava Ben Aderet.
- U Izraelu jedemo puno povrća, salatu sa deset vrsta povrća. Nasjeckate je na komadiće i dodate limun, papar i sol i to jedemo ujutro, za ručak i navečer. Volimo ribu s uljem, s puno umaka, odreske od janjetine. Imamo prekrasan sir, izraelsko vino je vrlo popularno i nagrađivano zadnjih pet godina. I vrlo jeftino. Pijemo puno araka, alkoholno piće na bazi anisa, veli. (Razgovarao M. RADIĆ, snimio M. ANGELINI)
CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU