Izraelci tuže Fažanu i bivšu nacelnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za 260 milijuna kuna izraelski investitor, tvrtka Liberty na celu s Marinom Talmor koja je zajedno sa svojim supružnikom Rolandom Avivom kupila nekretnine na podrucju bivše tvornice stakla i Badela da bi izgradila hotel i stanove, tuži Opcinu Fažana i njenu bivšu nacelnicu Dušanku Šuran za naknadu štete i izgubljenu dobit.

Izraelci su se na to odlucili jer smatraju da su prevareni i da im se zbog odredenih odluka Opcine, na celu sa Šuran, oko opcinskih prostornih planova, koji im smanjuju mogucnost gradnje, planirani projekt više ne isplati. Tužba je, kako saznajemo od pulskog zajednickog odvjetnickog ureda Veljovic i partneri koji zastupa ove investitore, podnesena na pazinskom Trgovackom sudu, a o njoj bi se trebalo uskoro poceti i raspravljati.

Zašto su se Izraelci odlucili na ovaj potez? Kako se navodi u njihovoj tužbi, stanje u prostornoplanskoj dokumentaciji, koja definira gradnju i uredenje tog dijela Fažane, potpuno se promijenilo tj. nije isto sada i onda kada su kupili napuštene komplekse.

Naime, kada su kompleks kupili od talijanske tvrtke Robustus prije nekoliko godina za 8,5 milijuna eura, navodi se da im je tadašnja nacelnica Šuran rekla da opcinski prostorni plan, koji je tada bio u izradi, omogucuje gradnju za koju su se odlucili. Planirali su urediti rezidencijalno naselje s deset zgrada, s prizemljem i dva kata, koje bi sadržavale 136 stanova s po 72 kvadrata. Isto tako na tom je podrucju trebao niknuti hotel s cetiri zvjezdice, s pratecim sadržajima i podzemnom garažom. Plan je u takvom obliku i donesen.

Nakon toga krenulo se u izradu Urbanistickog plana uredenja Fažane koji je trebao detaljnije definirati što ce se na tom prostoru dogoditi. Tužba kaže da im je prvotna verzija tog plana, koja se našla na javnoj raspravi, omogucavala da ostvare svoje vizije. U tom trenutku, kako se dalje navodi u tužbi, bivšim vlasnicima nisu bili platili cjelokupnu kupoprodajnu cijenu, vec su za to cekali blagoslov plana. Tvrde da im je Šuran rekla da mogu platiti ostatak cijene jer ce plan sigurno biti usvojen. Izraelci su platili, a onda je sve za njih krenulo nizbrdo.

U tužbi navode da je tada plan izmijenjen, iako na javnoj raspravi nije bilo prijedloga i primjedbi, i to na nacin da su smanjeni smještajni kapaciteti te broj stambenih jedinica. Prema njemu, na tom se podrucju više nije moglo izgraditi planiranih 136 stanova, nego samo 36, smanjila se i visina gradevina, a hotel više nije mogao imati 80, nego 60 ležaja. Tvrde da je plan mimo procedure mijenjala bivša nacelnica iz njima nepoznatih razloga te da je za takav potez pridobila opcinsko poglavarstvo i vijece, iako, prema njima, oni nisu u potpunosti bili upoznati s time što je ona napravila.

Tada su investitori nad planom pokrenuli inspekcijski nadzor koji je pokazao da urbanisticki plan nije uskladen s prostornim planom te su tražili korekcije. Medutim, kako kaže tužba, nacelnica nije mijenjala plan nižeg reda nego je krenula u izmjene i dopune cijelog opcinskog prostornog plana koje su u meduvremenu usvojene.(Piše Barbara BAN)

OVO JE SKRACENA VERZIJA CLANKA KOJEG MOŽETE PROCITATI U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter