Izraelci ispalili hice upozorenja prema Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelska vojska u nedjelju je ispalila hice upozorenja prema Siriji nakon što je od Izraela okupiranu Golansku visoravan u nedjelju pogodila zalutala sirijska granata iz borbi između sirijskih snaga i pobunjenika.

Izraelski javni radio objavio je kako su vojnici pucali prema području na kojemu se nalaze uporišta sirijske vojske. To je prvi ovakav incident od završetka izraelsko-arapskog rata u listopadu 1973. Izraelski vojni izvori tvrde da je izraelsko topništvo namjerno promašilo sirijsko uporište te da je korištena vrlo precizna proututenkovska raketa Tamuz.

"Nedavno je ispaljena minobacačka granata na uporište izraelske vojske na Golanskoj visoravni blizu izraelsko-sirijske granice. Izraelska je vojska odgovorila hicima upozorenja prema sirijskom uporištu", stoji u priopćenju vojske. U priopćenju stoji da granata nije prouzročila žrtve.

Izraelci su ranije u nedjelju zaprijetili da će odgovoriti na vatru u slučaju da zalutale granate nastave padati na dio Golanske visoravni pod njihovom kontrolom. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je prije nekoliko dana dao odriješene ruke svojim vojnicima da napadnu pobunjenike u pograničnom području u blizini Golanske visoravni.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak rekao je za vojni radio da se Izrael neće suzdržavati ako granate počnu padati na teritorij pod izraelskom kontrolom. Još u četvrtak je jedna minobacačka granata pala na izraelsku stranu Golana, ali nije eksplodirala.

U listopadu su zabilježena najmanje dva incidenta na Golanu - jedanput su sirijski tenkovi ušli u područje koje kontroliraju Izraelci, a drugi put je zalutali metak pogodio izraelsko vozilo u patroli. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter