Izrael zaustavio palestinsku stanogradnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrael je zaustavio palestinsku "intifadu ilegalne stanogradnje" u većem dijelu Zapadne obale, objavio je u ponedjeljak koordinator izraelskih aktivnosti na Zapadnoj obali Yoav Mordechai, u potezu koji se čini još jednom reakcijom na nedavno pomirenje palestinskih frakcija Hamasa i Fataha.

Mordechai, koji je i dužnosnik ministarstva obrane, kazao je da izraelska vojska ima dužnost zaustaviti ilegalnu stanogradnju u zoni C Zapadne obale. Radi se o području koje čini 60 posto teritorija Zapadne obale i pod punom je kontrolom vojske.

Izrael poduzima kaznene mjere protiv palestinske samouprave otkako se Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa pomirio s islamističkim pokretom Hamasom, koji Izrael smatra terorističkom organizacijom.

Vojna uprava zone C zamrznula je i pet "ilegalnih" projekata koje financiraju strane zemlje, među kojima je gradnja sportskog terena koji financira talijanska vlada, modernizacija bunara koje financira Švedska te distribucija šatora koje financira UN.

"Naša je nova politika zaustaviti svaki ilegalni projekt koji se financira iz stranih donacija te ćemo odsad odmah podnijeti tužbu pri stranim konzulatima i veleposlanstvima dotičnih zemalja", rekao je izraelski dužnosnik.

Izraelska vojna uprava lani je popisala 1.646 ilegalnih gradnja na Zapadnoj obali. Izraelski dnevni list Haaretz ističe, međutim, da je zamrzavanje gradnje u "zoni C" (kojom potpuno upravlja izraelska vojska) protivno nedavnoj odluci Vrhovnog suda.

Izraelski Vrhovni sud presudio je da projekti gradnje na Zapadnoj obali ne smiju ovisiti o "političkim", već samo o "profesionalnima" odlukama. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter