Izrael traži vojnika, Hamas misli da je mrtav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naoružano krilo palestinske islamističke organizacije Hamasa objavilo je u subotu da ne zna točno gdje je izraelski vojnik za kojega Izrael tvrdi da je otet u Pojasu Gaze, ali da je možda ubijen tijekom jedne akcije.

Hadar Goldin, 23-godišnji izraelski vojnik nestao je u petak, a Izrael vjeruje da su ga oteli naoružani pripadnici Hamasa. Uz obrazloženje da je Hamas prekršio dogovor o prekidu vatre, Izrael je odmah proglasio tek započeto 72-satno primirje propalim. Tako je prekid vatre trajao tek 90 minuta, a Izrael je zatim nastavio s granatiranjem i ubio najmanje 150 Palestinaca i nekoliko stotina ranio, objavili su bolnički izvori.

Najnoviji znak da od prekida vatre nema ništa stigao je u ranu zoru kad je izraelski raketni štit Željezna kupola srušio dvije gerilske rakete nad Tel Avivom i jednu nad Beershebom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu okupio je svoj sigurnosni kabinet na izvanrednu sjednicu i upozorio Hamas i druge skupine da će "trpjeti posljedice svojih postupaka".

Hamas je objavio priopćenje u kojem kaže kako nije u dodiru s gerilcima koji djeluju na jugu Pojasa Gaze, na području gdje je Goldin nestao.

"Izgubili smo vezu sa skupinom boraca koja je sudjelovala u zasjedi i vjerujemo da su oni svi poginuli u izraelskom bombardiranju. Uz pretpostavku da su oni u bitci zarobili toga vojnika, mi ocjenjujemo da je i on tom prilikom ubijen", kaže Hamas.

Od početka najnovije izraelske ofenzive 8. srpnja u Gazi su poginule najmanje 1592 osobe. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter