Izrael se ispričao Turskoj, obnovili diplomatske veze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahvaljujući posredovanju američkog predsjednika Baracka Obame, Izrael i Turska u petak su riješili trogodišnji spor i obnovili diplomatske veze, što će pomoći u suočavanju te trusne regije s građanskim ratom u Siriji, a Obami osigurati solidno postignuće na kraju prve bliskoistočne turneje u novom mandatu, piše u subotu dnevnik The New York Times.

Prekretnica se dogodila u prilično nevjerojatnom okruženju, u kamperu parkiranome u zračnoj luci Ben-Gurion. Neposredno prije nego što je Barack Obama otputovao u Jordan, izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je turskog premijera Tayyipa Erdogana, te se ispričao za smrtonosne greške u izraelskom napadu na turski brod koji je 2010. pokušavao dovesti pomoć Palestincima u Pojasu Gaze.

Nakon što je godinama ljutito tražio ispriku, Erdogan je prihvatio Netanyahuovu gestu, a dvije strane su se dogovorile da jedna drugoj pošalju diplomatske  izaslanike, koje su povukle 2011.

Po riječima visokih američkih dužnosnika, na koje se poziva list, Obamin angažman bio je ključan za obojicu čelnika, zbog čega je Netanyahu zakazao poziv prije Obamina odlaska iz Izraela. Erdogan je inzistirao da prvo razgovara s Obamom, prije nego što je američki predsjednik slušalicu predao Netanyahuu. Na kraju je poziv donio dobitak svim stranama, ističe NY Times.

Obama je postigao pomirenje između dviju zemalja koje spadaju u red najvažnijih američkih saveznika, dok su Turska i Izrael osvojili naklonost Bijele kuće, važnu za države kojima su veze s SAD-om okosnica vanjske politike. Turska i Izrael su, zajedno s Jordanom, tri stupa stabilnosti za SAD dok se suočava s građanskim ratom u Siriji, koji prijeti prelijevanjem preko granica zemlje i destabiliziranjem šire regije.

"Obojica smo se složila da je sazrio trenutak", rekao je Obama kasnije za Netanyahua na konferenciji za tisak u Amanu. Upozorio je da se na detantu dosta dugo radilo te da Tursku i Izrael očekuju značajna nesuglasja u daljnjoj normalizaciji odnosa. Američki dužnosnici kažu da obje strane i dalje rade na pitanju povlačenja  optužnica protiv sadašnjih i bivših izraelskih vojnih čelnika, koje je Turska optužila za napad na flotilu, te na utvrđivanju odštete za Tursku.

Izrael i Turska imaju niz zajedničkih gospodarskih i sigurnosnih interesa, a oboje su zabrinuti za rasplet situacije u Siriji. Turska također može igrati stratešku ulogu u naporima SAD i Izraela da se zaustavi Iran u razvoju nuklearnog oružja, kao i u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Prema navodima američkih, izraelskih i turskih dužnosnika, Obamina je administracija mjesecima, čak i godinama, intenzivno radila na popravljanju razdora između Izraela i Turske.

Obama je rekao da je to pitanje redovito otvarao s obojicom čelnika, a isto je činila i bivša državna tajnica Hillary Clinton. No Netanyahu je odlučno odbijao objaviti ispriku, iako se tome približio uoči nedavnih izbora u Izraelu. Promjene u Obaminu kabinetu i sastavu nove izraelske vlade pomogle su ublažiti situaciju, kažu dužnosnici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter