Izrael: Prosvjedi zbog skupog života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obecao je u nedjelju da ce pokušati pronaci "konkretna rješenja" kako bi smanjio životne troškove u Izraelu, ali je podsjetio da ce se u provedbi reforma morati povesti racuna i o nekim vanjskim "utjecajima".

"Zamolio sam profesora Manuela Trajtenberga da mi u rujnu, što je prije moguce - ali ne i prebrzo - ponudi konkretna rješenja", rekao je Netanyahu, po priopcenju iz njegova ureda.

"Suceljeni smo s teškim problemima. Želimo konkretne rezultate, ne opcenita vec konkretna rješenja za konkretne probleme kako bi se smanjili životni troškovi i socijalne nejednakosti u Izraelu", rekao je Netanyahu.

Izjave je dao na sjednici vlade na kojoj su još govorili izraelski ministar financija Youval Steinitz i guverner središnje banke Stanley Fischer, dan nakon prosvjeda održanih diljem zemlje, uz Tel Aviv i Jeruzalem, na kojima je sudjelovalo izmedu 50.000 ljudi, po procjeni policije, i 100.000, po procjeni organizatora.

Netanyahu je prošlog tjedna imenovao Trajtenberga, ugledna ekonomskog strucnjaka sklona ljevici, za predsjednika posebnog odbora koji do rujna treba pripremiti prijedloge reforma kako bi se odgovorilo na još nevidene socijalne prosvjede što su poceli prije mjesec dana.

Kako je rekao Netanyahu, taj ce odbor morati povesti racuna o "razlicitim utjecajima", napose o trenutacnoj "ozbiljnoj krizi" u medunarodnom gospodarstvu.

Po anketama, prosvjede protiv povecanja životnih troškova i za "socijalnu pravdu" podupire više od 80 posto Izraelaca, medu kojima i clanovi Netanyahuova Likuda (desnica).


Podijeli: Facebook Twiter