Izrael: Preuzeli odgovornost za ubojstvo tinejdžera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo poznata islamistička skupina Ansar as-Davla al-Islamija (Pristaše islamske države) preuzela je odgovornost za ubojstvo trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali i zaprijetila da će "izmasakrirati" palestinsku samoupravu, objavio je u utorak CNN, pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju Ma'an.

Taj je potez dodatno zakomplicirao situaciju jer Izrael od samog početka optužuje Hamas kao autora otmice, dok dužnosnici palestinskog islamističkog pokreta sustavno niječu svaku umiješanost u taj čin.

Izrael je u utorak pokrenuo val zračnih napada na desetke položaja Hamasa u Pojasu Gaze, optužujući taj islamistički pokret za otmicu i ubojstvo trojice učenika židovske vjerske škole blizu Hebrona na Zapadnoj obali.

Premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će Hamas platiti nakon što su mrtvi tinejdžeri u ponedjeljak pronađeni ispod gonile kamenja nedaleko od Hebrona.

Izraelski sigurnosni kabinet, koji se sastao u ponedjeljak kasno navečer i novu bi sjednicu trebao održati u utorak, bio je podijeljen oko razmjera akcije u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, rekli su dužnosnici.

Vojska je priopćila da su zrakoplovi napali 34 lokacije, od kojih većina pripada Hamasu, iako se u priopćenju napadi ne povezuju s otmicom. Palestinski liječnici su izjavili da su dvije osobe lakše ranjene.

Prema podacima izraelske vojske, Palestinci su iz Pojasa Gaze ispalili 18 raketa u posljednja dva dana.

Pogreb Gila-Adom Shaera (16), američko-izraelskog državljanina Naftalija Frenkela (16) i Eyala Yifracha (19), koji su nestali 12. lipnja, trebao bi se održati u utorak u izraelskom gradu Modi'in.

Izrael bombardirao Gazu zbog mrtvih tinejdžera

Izrael je bombardirao desetke lokacija u Pojasu Gaze u utorak gađajući Hamas nakon što je pronašao mrtva tijela trojice nestalih tinejdžera za čiju otmicu i ubojstvo okrivljuje tu palestinsku islamističku skupinu.

Izraelski sigurnosni kabinet, koji je održao je sjednicu u ponedjeljak kasno navečer i trebao bi se ponovno sastati u utorak, bio je podijeljen glede razmjera akcije u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, rekli su dužnosnici.

Vojska je na sjednici predložila umjerene akcije protiv militanata, kazali su dužnosnici i dodali da na toj sjednici nije dogovoren budući tijek operacija odmazde.

U Gazi je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zahri upozorio Izrael da ne ode predaleko.

Premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će Hamas platiti nakon pronalaska mrtvih tinejdžera ispod gomile kamenja nedaleko od grada Hebrona na Zapadnoj obali u ponedjeljak.

Vojska je priopćila da su zrakoplovi gađali 34 lokacije, od kojih većina pripada Hamasu, iako se u priopćenju napadi ne povezuju s otmicom. Palestinski liječnici su izjavili da su dvije osobe lakše ranjene.

Tijela Gila-Adom Shaera (16), američko-izraelskog državljanina Naftalija Frenkela (16) i Eyala Yifracha (19), učenika židovske vjerske škole, pronađena su u blizini Hebrona, uporišta ekstremista i doma dvojice članova Hamasa koje Izraelci smatraju otmičarima, no još uvijek su na slobodi, rekli su sigurnosni dužnosnici. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter