Izrael podignuo optužnicu protiv Liebermana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski čelnik krajnje desnice Avigdor Lieberman optužen je u nedjelju za prijevaru i narušavanje povjerljivosti zbog čega je i dao ostavku na dužnost ministra vanjskih poslova prije dva tjedna, izjavili su pravosudni dužnosnici.

Lieberman, koji je odbacio optužbe, i dalje je na čelu stranke Yisrael Beitenu koja je sastavila koaliciju s desničarskom strankom Likud premijera Benjamina Netanyahua pred parlamentarne izbore 22. siječnja.

Izraelski dužnosnici su rekli da je protiv njega podignuta optužnica zbog nepravilnosti oko unaprjeđenja jednog izraelskog diplomata koji mu je prenio tajnu informaciju o policijskoj istrazi o njegovim aktivnostima.

Prema izraelskom zakonu, osuda po takvoj optužnici može onemogućiti Liebermanu da obnaša dužnost ministra u novoj Vladi.

Lieberman, koji živi u židovskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali, izazvao je kontroverzu svojim dovođenjem u pitanje odanosti 1,5 milijuna izraelskih arapskih građana.

Njegove izjave bile su osuđene kao rasističke, ali su mu također dale veliki broj glasača izvan njegove rusofone baze.

Na sebe je navukao bijes Europske unije kada je izjavio da ona nije dovoljno osudila pozive islamista Hamasa na uništenje Izraela, usporedivši to s neuspjehom Europe da zaustavi nacistički genocid nad Židovima tijekom Drugog svjetskog rata.

On je posljednji u nizu izraelskih političara koji su suočeni s optužbama za korupciju posljednjih godina. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter