Izrael planira izgraditi 24.000 kuća za doseljenike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrael priprema planove za gradnju oko 24.000 kuća za židovske doseljenike na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, objavila je u utorak skupina koja se protivi gradnji dovodeći u pitanje vladinu predanost postizanju mira s Palestincima.

Mir sada, udruga koja nadzire gradnju židovskih naselja na okupiranom teritoriju koji Palestinci žele za svoju buduću državu, izvijestila je da je ministarstvo graditeljstva prošloga mjeseca raspisalo natječaje za izradu urbanističkih planova, ali da radovi ne bi trebali početi odmah.

"Natječaji su rana faza onoga što prema našem mišljenju otvara vrata gradnji, ne u kratkom roku nego za nekoliko godina", piše u priopćenju udruge.

No, ističe se da projekti moguće gradnje 19.786 kuća na Zapadnoj obali i 4.000 u istočnom Jeruzalemu važan pokazatelj stava vlade prema budućoj gradnji, u vrijeme kada s Palestincima pregovara o zamjeni teritorija za mir.

Palestinci smatraju da će izraelska naselja na područjima okupiranim 1967. godine onemogućiti stvaranje održive palestinske države. Izgradnja židovskih naselja na tim područjima glavni je kamen spoticanja u mirovnom procesu. Većina zemalja naselja smatra ilegalnima prema međunarodnom zakonu.

Na području Zapadne obale i istočnog Jeruzalema živi 500.000 Židova uz 2,5 milijuna Palestinaca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter