Izrael odustao od kopnene invazije na Gazu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrael je odlučio privremeno odgoditi kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze kako bi egipatskim vlastima dao šansu dogovoriti primirje između Izraela i Hamasa, najavljeno je u utorak kada u regiju stižu visoki dužnosnici kako bi privoljeli dvije strane na prekid vatre, prenose agencije.

"Odlučeno je privremeno obustaviti sve planove o kopnenoj ofenzivi kako bi se dalo šansu diplomatskim naporima", rekao je visoki izraelski dužnosnik nakon sjednice užeg kabineta premijera Benjamina Netanyahua održane noću na utorak, javlja agencija AFP.

S četiri Palestinca ubijena u utorak prije podne broj palestinskih žrtava narastao je na 114. U tjedan dana sukoba žrtve su većinom civili, a među njima je 27-ero djece. Na izraelskoj strani tri su osobe ubijene kao žrtve palestinskog raketiranja izraelskog teritorija. Međunarodne organizacije i visoki strani dužnosnici intenzivnim diplomatskim naporima pokušavaju dogovoriti prekid vatre.

U Izraelu se u utorak očekuje glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, a u regiju treba doputovati i američka državna tajnica Hillary Clinton, zatim šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu te njegov njemački kolega Gudio Westerwelle. U utorak bi u Gazu trebalo doputovati devet arapskih ministara na čelu s egipatskim šefom diplomacije u znak solidarnosti s Palestincima.

Kina je u utorak pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da donese izjavu u cilju prekida vatre te pozdravila mirovne napore Arapske lige i Egipta. Peking je prijedlog iznio pošto je Rusija neizravno optužila Sjedinjene Države da pokušavaju spriječiti usvajanje teksta rezolucije što su ga Vijeću podnijele arapske zemlje.

Ban Ki-moon već je u Kairu razgovarao s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom El-Arabijem, a prije odlaska u Izrael trebao bi se sastati i s egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem.

Agencija Reuters piše da izraelsko vodstvo odmjerava koristi i štete od slanja tenkova i pješaštva u gusto naseljenu Gazu s 1,7 milijuna stanovnika dva mjeseca prije izraelskih izbora. Egipatski predsjednik Mursi upozorio je Netanyahua na ozbiljne posljedice kopnene invazije podsjećajući na više od 1.400 žrtava u ofenzivi 2008.-2009. na Gazu.

Reuters napominje kako je Izrael izjavio da prednost daje diplomaciji koja bi uključila američkog predsjednika Baracka Obamu, Europsku uniju i Rusiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter