Izrael: Novačit će se i ultraortodoksni Židovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski parlament Knesset izglasao je u srijedu kontroverzni zakon koji predviđa služenje vojnog roka i za pripadnike ultraortodoksne židovske zajednice, koji su dosad zbog vjerskih razloga mogli izbjeći služenje vojske.

U srpnju 2013. vlada Benjamina Netanyahua odobrila je nacrt zakona o ukidanju sustava koji je omogućavao desecima tisuća ultraortodoksnih Židova u talmudskim školama da izbjegnu vojsku. Procjenjuje se da je u Izraelu na osam milijuna stanovnika oko deset posto ultraortodoksnih Židova.

Zakon je izglasan u trećem čitanju sa 65 glasova nasuprot jednom, zastupnika Yonija Chetbouna, člana nacionalističke stranke Židovsko ognjište, koji je glasovao protiv smjernica svoje stranke, zaslužne za nacrt zakona

Oporba je odbila sudjelovali u raspravama o zakonu i bojkotirala je glasovanje.

Zakonom koji će stupiti na snagu za tri godine, predviđa se kažnjavanje mladih koji odbiju služiti vojni rok u trajanju od tri godine za muškarce i dvije za žene.

Od osnivanja izraelske države 1948., studenti talmudskih škola mogli su dobiti oslobođenje dok studiraju, a ne rade između 18. i 26. godine.

Početkom ožujka više od 300.000 ultraortodoksnih Židova prosvjedovalo je protiv nacrta reforme, osuđujući "vjerski progon". (Hina/AFP)

Podijeli: Facebook Twiter