Izrael: Netanyahu poziva na poštivanje pravne države

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u srijedu Izraelce i Palestince da ne uzimaju pravdu u svoje ruke nakon nasilja koja je izbilo u istočnom Jeruzalemu pošto je palestinski mladić ubijen iz osvete i bačen u šumu.

Netanyahu je ubojstvo 16-godišnjeg Palestinca, koji je otet ispred svoje kuće i umoren, nazvao "podlim". Palestinci tvrde da su tinejdžera usmrtili radikalni židovski doseljenici kao odmazdu za još uvijek nerazjašnjenu smrt trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali. Izraelske vlasti za njihovu smrt krive Hamas.

"Izrael je pravna država, država zakona i svi se po zakonu moraju ponašati", rekao je Netanyahu, pozvavši obje strane da ne uzimaju pravdu u svoje ruke. Snagama za provedbu zakona dao je naredbu da što prije pronađu odgovorne za ubojstvo mladog Palestinca.

Njegovo je tijelo pronađeno u šumi pokraj istočnog Jeruzalema, što je potaknulo žestoke sukobe Palestinaca s izraelskom policijom. Policija je napadnuta kamenjem i molotovljevim koktelima. Zapaljeno je nekoliko guma i jedan kontejner za smeće. Policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima.

Gradonačelnik Jeruzalema Nir Barkat osudio je ubojstvo kao "barbarsko" i pozvao sve da se smire.

Ministar sigurnosti Yitzhak Aharonovitch rekao je novinarima da policija istražuje navode da su židovski doseljenici ubili mladića. "Mi, policija, učinit ćemo sve da riješimo slučaj", rekao je.

Policijski glasnogovornik Micky Rosenfeld kazao je da istraga još nije potvrdila je li u pitanju ubojstvo iz odmazde ili kriminal.

Ubojstvo je osudila i obitelj Naftalija Frankela, jednog od trojice izraelskih mladića koji su 12. lipnja oteti na Zapadnoj obali i kasnije pronađeni ubijeni. "Nema razlike između krvi i krvi. Ubojstvo je ubojstvo, bez obzira na nacionalnost ili dob. Nema opravdanja za ubojstvo", rekao je njegov stric Yishai Frankel.

Tri ubijena židovska tinejdžera pokopana su u utorak u nazočnosti desetaka tisuća ljudi. Izrael je rekao da su ih ubili militanti Hamasa, a Hamas to nije potvrdio niti je demantirao. Odgovornost za njihovo ubojstvo preuzela je malo poznata islamistička skupina Ansar as-Davla al-Islamija (Pristaše islamske države) te zaprijetila da će "izmasakrirati" Palestinsku samoupravu.

U vrijeme pogreba u gradu Modi'inu deseci Izraelaca, od kojih su neki uzvikivali "smrt Arapima", blokirali su cestu u Jeruzalemu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter