Izrael: Netanyahu na izbornom testu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorena su birališta na parlamentarnim izborima u Izraelu na kojima se očekuje se dodatno skretanje zemlje u desno i ponovna pobjeda premijera Benjamina Netanyahua. 

Oko 5,65 milijuna izraelskih birača pozvano je u utorak na izbore za novi parlament. Prema zadnjim anketama, stranka desnice Likud, koju vodi Netanyahu, i njezina saveznica, stranka Yisrael Beiteinu, kojoj je na čelu ultranacionalist Avigdor Lieberman, trebale bi dobiti između 32 i 35 od ukupno 120 mjesta u Knessetu. Za obje bi to bio rezultat lošiji od sadašnjeg saziva u kojem imaju 42 zastupnika.

Oko 15 mjesta umjesto sadašnja tri mogao bi dobiti nacionalistički vjerski pokret Židovsko ognjište kojemu je na čelu Naftali Bennett, ljubimac židovskih naseljenika, političar koji želi pripojiti 60 posto Zapadne obale.

Među strankama centra, Laburisti, kojima predsjeda Shelly Yachimovich, trebali bi dobiti 16 ili 17 mjesta. Yesh Atid, druga, nova stranka centra, dobila bi između 10 i 13 mjesta, a HaTnuah, pokret koji je osnovala bivša ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni, 7 ili 8 mandata.

Sve ankete govore o pobjedi bloka desnice i krajnje desnice nad umjerenim strankama koje su razjedinjene i zato Netanyahu, lider najjače liste, može biti gotovo siguran u treći premijerski mandat.

Političari i komentatori nakon izbora očekuju sastavljanje koalicije Likud-Beiteinu, u koju bi ušlo i Bennettovo Židovsko ognjište, ultraortodoksne stranke, moguće i Yesh Atid (centar), a ne isključuju ni pokret Tzipi Livni.

Takva većina od 75 do 80 zastupnika učinila bi Knesset jednim od najdesnijih saziva u povijesti Izraela i bit će to "ponajviše pobjeda naseljenika koji su postali dominantna ideološka snaga u zemlji", piše dnevnik Maariv.

Premijerova je prednost u kampanji bilo dosta zdravo gospodarstvo no to neće potrajati jer je proračunski deficit dvaput veći od predviđenog. Vlada bi zato trebala donijeti oštre mjere štednje, a proračun za 2013. mogao bi izazvati prvu veliku krizu za novu vladu.

Na međunarodnoj sceni Netanyahu se ne može pohvaliti popularnošću. Aktivni zagovornik kolonizacije, "Bibi" nije po previše volji međunarodne zajednice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter