Izrael nastavio napade na Gazu, primirje moguće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavljaju se izraelski zračni napadi na Gazu u kojima među žrtvama ima i djece, javili su u nedjelju palestinski medicinski izvori. Jedno 18-mjesečno dijete je ubijeno, a dvojica njegove braće u dobi od 4 i 5 godina teško su ranjena u izraelskom zračnom napadu na središte Pojasa Gaze. Dva Palestinca ubijena su u nedjelju rano ujutro tijekom napada na sjever Pojasa Gaze i još osam je ranjeno u napadu na policijsku postaju na istoku Gaze, dodaju isti izvori.

Nakon stanke u raketnoj paljbi od subote navečer, izraelska vojska je navela da su dvije rakete ispaljene u nedjelju ujutro na Izrael, pri čemu nije bilo ranjenih niti je počinjena materijalna šteta.

U dvjema medijskim kućama u središtu Gaze ranjeno je najmanje osam novinara u nedjelju ujutro. U napadu izraelskih zrakoplova na ured TV postaje Al-Kuds ranjeno je najmanje šest novinara, rekao je glasnogovornik službi pomoći Gaze. Jedan od novinara je izgubio nogu, rekli su liječnici.

Novinari su evakuirani nakon prvog zračnog napada, nakon kojeg su uslijedila još dva. TV postaju Al-Kuds smatraju bliskom islamističkom pokretu Hamas, koji upeavlja Gazom.

U drugom zračnom napadu na obližnju zgradu televizije Al-Aksa ranjena su dva novinara. Na  sjeveru Pojasa Gaze su u dva odvojena zračna napada na kuće ubijena su dvojica Palestinaca. Agencija France presse dodaje da je izraelska mornarica tijekom noći intenzivno bombardirala Gazu.

U subotu je poginulo 16 stanovnika Gaze, čime je broj palestinskih žrtava od početka izraelske vojne operacije u srijedu narastao na 48.

Primirje između naoružanih skupina iz Gaze i Izraela moguće je "danas ili sutra", rekao je jedan visoki palestinski dužnosnik u Gazi, prenosi AFP.  Te izjave je potvrdio jedan egipatski izvor koji je otkrio da "Egipat od zore nastavlja intenzivne sastanke i kontakte sa svim stranama radi postizanja što bržeg prekida vatre". Isti izvor je rekao da su dogovorene mnoge važne stvari, ali još treba postići sporazum o primirju koji bi jamčio sigurnost i stabilnost, kako se sukobi ne bi ponovili.

Izvor blizak pregovorima je naveo da je u Kairu održano nekoliko sastanaka palestinskih frakcija s vođom Hamasa Haledom Mešalom i vođom islamskog Džihada Ramadanom Šalahom. "Organizacije žele da se potpuno ukine opsada Gaze i okončaju izraelski napadi. U zamjenu svi napadi na Izrael će prestati", dodao je taj izvor.

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi u subotu navečer je spomenuo kontakte s dvjema stranama i "neke pokazatelje mogućeg skorog primirja" na konferenciji za novinare s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom. Izraelski izvori nisu potvrdili mogućnost prekida vatre. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter