Izrael, Jordan i Palestinci potpisali sporazum o vodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Izraela, Jordana i Palestinske samouprave potpisali su u ponedjeljak u Washingtonu sporazum o preradi i raspodjeli vode i razmatranju načina usporavanja isušivanja Mrtvog mora.

Prema sporazumu postignutom nakon 11 godina pregovora, U Akabskom zaljevu na sjeveru Crvenog mora izgradit će se sustav za prijenos vode i postrojenje za desalinizaciju kojim bi se preradilo oko 200 milijuna kubnih metara vode godišnje. Dio vode će usmjeren u Mrtvo more, koje je zatvoreno i ima visoku koncentraciju soli i prijeti mu isušivanje do 2050. godine. Razina Mrtvog mora godišnje se snižava gotovo jedan metar.

Prema Svjetskoj banci ta operacija bi trebala, pod znanstvenom kontrolom, omogućiti bolje razumijevanje posljedica miješanja voda Crvenog s vodama Mrtvog mora. "To daje nadu u mogućnost svladavanja i drugih poteškoća u budućnosti", ocijenio je izraelski ministar vode i razvoja, Silvan Šalom prilikom parafiranja sporazuma u sjedištu Svjetske banke, partnera tog projekta.

"Pokazali smo da se može zajedno raditi bez obzira na političke probleme", dodao je njegov palestinski kolega Šadah Atili.

Prema sporazumu, jedan dio vode ispumpane iz Crvenog mora bit će desaliniziran i podijeljen u Izraelu i Jordanu kako bi se ublažila nestašica vode u regiji. Izrael je također pristao na ispumpavanje vode iz Tiberijskog jezera koja bi se usmjerila prema Jordanu, precizirala je Svjetska banka u priopćenju.

Izrael je pristao prodati palestinskoj samoupravi između 20 i 30 milijuna kubnih metara dodatne desalinizirane vode godišnje koju će dostavljati izraelska državna tvrtka za proizvodnju pitke vode Mekorot. 

Nekoliko organizacija za zaštitu okoliša su već upozorile na moguće pogubne učinke vode iz Crvenog mora u krhki eko-sustav Mrtvog mora. Ekološka organizacija "Prijatelji Zemlje" optužila je Silvana Šaloma da obmanjuje javnost kada ne precizira da se radi o različitom projektu od puno ambicioznijeg kojeg je razmatrala Svjetska banka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter