Izrael: Izgledna Netanyahuova pobjeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelci su u velikom broju izašli na opće izbore na kojima se očekuje pobjeda premijera Benjamina Netanyahua i dok se prvi rezultati očekuju već noćas, proces formiranja vlade mogao bi potrajati nekoliko tjedana, javlja u utorak bliskoistočna redakcija BBC-a.

Prema izbornoj komisiji, do kasnijih poslijepodnevnih sati na izbore je izašlo 46,4 posto biračkog tijela, najviše od 1999. godine. Uoči izbora analitičari su predviđali da će visoki odaziv birača pomoći strankama lijevog centra.

Iako je nedavno ustuknuo pred novom suparničkom strankom Habayit Hayehudi, Netanyahuov desni savez Likud-Beitenu će, ako je suditi prema zadnjim ispitivanjima javnog mnijenja, ipak odnijeti pobjedu. Predviđa se da bi savez Likuda s ultranacionalističkom strankom Yisreal Beitenu, bivšeg Netanyahuovog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana, mogao osvojiti 32 od 120 mjesta u Knessetu.

Otvoreno je 10.130 glasačkih mjesta koja će ostati otvorena do 22 sata. Izrael broji 5,65 milijuna stanovnika s pravom glasa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter