Izrael grupira snage na granici sa Sirijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrael grupira svoje snage na nekoć mirnoj granici sa Sirijom vjerujući da se u tome području militanti Hezbollaha pripremaju za dan kada bi mogli napasti Izrael.

Građanski rat u Siriji prekinuo je dugogodišnje razdoblje mira na Golanskoj visoravni, komadu zemlje koje je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967. Izraelska vojska pozorno motri na borbe između pobunjenika i snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u selima uz granicu.

Hezbollah, koji podupire Iran, poslao je tisuće svojih pripadnika u borbe protiv sirijskih pobunjenika, procjenjuju izraelske i zapadne službe.

Izrael je posljednji put ratovao s Hezbollahom 2006. te i dalje pažljivo nadzire granicu s Libanonom. Vlasti u Jeruzalemu tvrde da Hezbollah ima desetke tisuća raketa u svome uporištu na jugu Libanona.

Izrael strahuje da se Hezbollah priprema za budući sukob na novoj fronti i da skuplja dragocjeno iskustvo na bojišnici u Siriji.

Izraelski izvor kaže da taj militantni pokret prikuplja obavještajne podatke o rasporedu izraelske vojske na Golanskoj visoravni.

"Stvari zasad nisu alarmantne, ali dobro znamo što smjeraju", rekao je neimenovani izvor.

Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah zaprijetio je u svibnju da će Golan pretvoriti u novu frontu protiv Izraela. "Od Nasrallahove prijetnje u to je područje poslano više vojnika i tenkova. Hezbollah na Golanu ima svoje obavještajce za koje znamo" kazao je izvor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter