Izrael EU-desnici: Ne surađujte s neonacistima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrael je u nedjelju zatražio od europskih stranaka desnog usmjerenja koje su ostvarile uspjeh na izborima prije tjedan dana da ne stvaraju političke skupine s "neonacističkim, rasističkim" strankama.

Nakon uspjeha 25. svibnja na izborima za Europski parlament, različite protueuropske i protuimigrantske desničarske stranke pregovaraju o formiranju političkih skupina unutar EP-a.

Iako je skretanje kontinenta udesno više odraz domaćih političkih prilika, kako ocjenjuje Reuters, ono je uzrokovalo zabrinutost u Izraelu. "Značajno jačanje stranaka koje imaju neonacistički i rasistički karakter vrlo je uznemiravajuće", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman njemačkom političaru Stephanu Weilu, koji se nalazi u posjetu Izraelu, kaže se u priopćenju iz Liebermanova ureda. "Europske zemlje trebale bi pomno analizirati trendove koji su do ovoga doveli i kako se s njima suočiti".

Liebermann je naveo mađarski Jobbik i grčku Zlatnu zoru među strankama koje Izrael smatra nelegitimnima te je pozvao umjerenije europske desne stranke da se ne udružuju s njima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter