Izrađuje se Studija za prometno povezivanje Velog Vrha sa Zračnom lukom

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Prema objavi na elektroničkom oglasniku javne nabave Hrvatske ceste su sklopile ugovor sa zajednicom ponuditelja PNZ svetovanje projektiranje d.o.o. iz Ljubljane i ; Eufondia d.o.o. te Ires ekologija d.o.o. iz Zagreba za izradu Studije opravdanosti za prometno povezivanje Veli Vrh - Pula - Zračna luka Pula, a rok izrade je osam mjeseci.

Nekoliko varijanti rješenja

Predmet studije je prometno povezivanje na relaciji naselje Veli Vrh - Pula - Zračna luka Pula, a zahvat u prostoru obuhvaća sjeverni obilazak grada Pule kroz sjevernu industrijsku zonu i dijelove naselja Veli Vrh sve do spoja na Zračnu luku Pula.

- Izrađivač ima obavezu skupiti relevantne podatke o postojećem stanju ponude i potražnje prometa na području obuhvata studije te na osnovu njih izraditi prometni model. Iz prometnog modela, uzevši u obzir trendove rasta prometne potražnje, bit će vidljivo koji su problemi aktualni, ali i koji problemi u prometu tek očekuju područje sjeverne Pule u projektnom periodu, te će se na osnovu tih saznanja predložiti nekoliko varijanti rješenja i odabrati jedna kao najpovoljnija, pojasnili su nam iz Hrvatskih cesta.

Već više godine govori se o projektu rekonstrukcije poveznice Veli Vrh-Šijana-Zračna luka, a Puli je posebno interesantno pretvaranje dionice Veli Vrh - Šijana u četverotračnu prometnicu. S obzirom da su prva predviđanja, prije tri godine, bila da je ta investicija vrijedna preko 70 milijuna kuna, iz državne su tvrtke najavljivali kandidiranje ovog projekta na fondove Europske unije. Čini se da su iste intencije i sada s obzirom da projekt vodi Sektor EU projekta i programa Hrvatskih cesta.

- Predložena varijanta rješenja može, ali ne mora, biti nastavak na dosadašnje zahvate u prostoru. Za odabranu najpovoljniju varijantu provest će se analiza troškova i koristi koja će nam dati smjernicu da li za taj zahvat možemo aplicirati za bespovratna sredstva iz EU fondova. Ukoliko se zahvat pokaže opravdanim, aplicirat će se za sredstva za izradu projektne dokumentacije te za izgradnju, zaključuju iz Sektora EU projekta i programa Hrvatskih cesta, zaključuju iz Hrvatskih cesta.

Kandidiranje na fondove EU-a

Do sada se u ovom projektu navodilo da bi on riješio izgradnju kružnog toka na raskrižju s Fažanskom cestom, te novi "most" prema Industrijskoj zoni, odnosno pretvaranje tog dijela obilaznice u četverotračnu prometnicu s kružnim tokom kod Getroa. Kako su Hrvatske ceste već realizirale projekte velikog kružnog toka na ulazu u grad u Šijani, te rekonstruirale sam ulaz u grad na dionici Šijana - Peličeti i pretvorile je u modernu četverotračnu prometnicu, vidljivo je da je rekonstrukcija dionice od Velog Vrha prema kružnom toku najzahtjevniji dio ovog projekta. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter