Izrađuje se Studija isplativosti Pomorskog terminala

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Projekt izgradnje pomorskog terminala u Puli ovih je dana ponovno aktualiziran i to zahvaljujući činjenici što je i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture prepoznalo značaj ovog kapitalnog projekta i putem EU fonda za regionalni razvoj izdvojilo za izradu Studije isplativosti gotovo 300 tisuća kuna, odnosno 85 posto iznosa prihvatljivih troškova. Ministarstvo je, naime, donijelo odluku o financiranju projekta pulske Lučke uprave za izradu studije izvedivosti i analize troškova te koristi za izgradnju terminala za pomorski i putnički promet.

Venezia terminal realizira izgradnju

- Trenutno je u fazi utvrđivanje lučkog područja gdje bi se smjestio pomorski terminal, a mi to planiramo učiniti u Uvali Guć. Ovog tjedna ćemo potpisati ugovor o izradi Studije isplativosti za što je sredstva osigurali ministarstvo, i ta će nam detaljna analiza svih segmenata pokazati isplativost projekta. Poznato je da je Venezia terminal passeggeri, koja je u vlasništvu venecijanske Lučke uprave, iskazala namjeru realizirati ovaj projekt u pulskoj luci i oni će, u suradnji s Pomorski fakultetom u Rijeci, izraditi ovu studiju, a ona će i pokazati o koliko velikim ulaganjima se radi, kaže ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi.

Venezia terminal passeggeri (VTP), inače, gospodari putničkim terminalom u Veneciji, Bariju te u nekoliko luka na Siciliji i u Turskoj. Višegodišnje iskustvo u gradnji i vodstvu cruising terminala na Jadranu i na Mediteranu zasigurno će VTP-u biti od koristi prilikom ulaska u posao u Puli.

Studija i analiza koja će se izraditi dat će odgovore o utjecaju na sve relevantne čimbenike i učinke koji se žele postići izgradnjom terminala, od ekonomskih do društvenih. Upravo će stručna analiza pokazati i na koji način će budući terminal utjecati na ostvarivanje bolje prometne povezanosti, otvaranje novih radnih mjesta, u turističkoj i kulturnoj valorizaciji, a sve s naglaskom na ekološki održiv način.

Projekt pomorskog terminal u Puli izabran od strane ministarstva dovoljno govori o značaju ovakve infrastrukture u pulskoj luci. Riječ je velikom projektu, vrijednom između 20 i 50 milijuna kuna, kojeg Grad Pula odavno podržava. Pulski gradonačelnik Boris Miletić upravo je za ovaj projekt rekao da je velika razvojna šansa koja otvara mogućnost za nova radna mjesta i razvoj Pule u turističkom smislu. Stoga, u ranijim izjavama za naš list, nije krio zadovoljstvo što je projekt prepoznat i u ministarstvu i što se počinje odvijati u pozitivnom smjeru jer izgradnja putničkog terminala omogućit će otvaranje novih radnih mjesta, a sama investicija za Pulu predstavlja veliku razvojnu šansu, komentirao je tada gradonačelnik. Pogotovo, rekao je Miletić, što će Pula izgradnjom kanalizacije i stavljanjem u funkciju obalnog kolektora imati čišći pulski zaljev i stvoriti preduvjete da se projekt putničkog terminala u konačnici realizira.

Kompenzacija državnim zemljištem

I sama lokacija izgradnje terminala predviđena je prostornim planovima u sjevernom dijelu pulske luke i to na državnom zemljištu. Upravo je gradonačelnik u nekoliko razgovora s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske insistirao da država ovo zemljište ustupi Gradu, odnosno Luka Puli, kao kompenzaciju za oduzeto pomorsko dobro u slobodnoj zoni. Stoga ne čudi da je nadležno ministarstvo, odnosno Vlada RH, u konačnici podržala izgradnju pomorskog terminala usmjeravanjem sredstva iz EU fondova.

Nema sumnje da bi projekt izgradnje terminala bio kapitalni projekt koji bi, osim što bi dodatno pojačao turizam, Puli donio i dodatnu zaradu. I to ne samo od pristojbe za vezivanje brodova nego gospodarstvu u cjelini, pogotovo malim obrtnicima i ugostiteljima. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter