Izrađuje se projekt sanacije i obnove kupališta Stoja

Kupalište Stoja (N. LAZAREVIĆ)
Kupalište Stoja (N. LAZAREVIĆ)

Među brojnim projektima u gradskom proračunu ta 2017. godinu, o kojem je raspravljalo Gradsko vijeće, nalazi se i "obnova kupališta Stoja". Doduše, ne radi se o cjelovitoj obnovi popularnog pulskog kupališta, već pripremi za cjelokupnu sanaciju. Naime, za u proračunu sljedeće godine predviđeno je 420 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije, odnosno izradu snimka postojećeg stanja, izradu elaborata geomehaničkih istraživanja i izradu projekta statičke sanacije kupališta Stoja, kao pripremne dokumentacije potrebne za obnovu kupališta. Pritom se očekuje da će, temeljem prijave, izradu dokumentacije sufinancirati Ministarstvo kulture u iznosu do najviše 210 tisuća kuna.

Zahtjevnost zahvata

- Grad Pula je s ciljem sanacija kupališta Stoja do sada već proveo dio aktivnosti na pripremi potrebne dokumentacije, no zbog zahtjevnosti samog zahvata Konzervatorski odjel zatražio je izradu detaljnije dokumentacije. Stoga je u prijedlogu proračuna za 2017. godinu predviđeno 420 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za kupalište Stoja, što podrazumijeva izradu snimka postojećeg stanja, izradu elaborata geomehaničkih istraživanja i izradu projekta statičke sanacije kupališta Stoja, kao pripremne dokumentacije potrebne za obnovu kupališta, odnosno predfaza prije konkretnijih aktivnosti sanacije, a kojima će se definirati modalitet statičke sanacije teško oštećenih dijelova kupališta, pojašnjavaju iz Grada Pule.

Iz gradske uprave navode, također, da su na natječaj Ministarstva kulture prijavili sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, a rezultati prijave očekuju se u travnju sljedeće godine. No, Grad smo upitali da li to što je u proračunu za 2017. predviđeno "samo" 420 tisuća kuna (za navedenu izradu dokumentacije) znači da u 2017. godini obnova kupališta Stoja neće započeti. Također, zanimao nas je i plan dinamike zamišljene sanacije.

- Kupalište Stoja upisano je registar kulturnih dobara Republike Hrvatske slijedom čega je sve aktivnosti na kupalištu potrebno provoditi sukladno posebnim uvjetima i prethodnom odobrenju Konzervatorskog odjela u Puli. Stoga je jasno da će početak aktivnosti i sama dinamika sanacije ovisiti o uputama i uvjetima Konzervatorskog odjela. Grad Pula će kao i do sada ulagati u redovno održavanje i uređenje kupališta, zaključili su iz gradske uprave.

Atraktivnost i povijest

Područje obuhvata kupališta Stoja proteže se na gotovo tri hektara i predstavlja iznimno važnu lokaciju, ne samo po atraktivnosti već i pulske povijesti. Zona kupališta Stoja razrađena je Detaljnim planom uređenja te sadrži sve prostorne predispozicije za uređenje gradskog kupališta po kriterijima javne plaže visokog standarda što, pored uređene obale, sunčališta, sanitarija i tuševa, podrazumijeva i ponudu više razine usluge (rekreacije, zabave, ugostiteljstva). Planom je predviđena realizacija servisno pješačke površine, zone zaštitnog zelenila, zone rekreacije i kupališta te građevina većim dijelom sportsko-rekreacijske namjene u funkciji kupališta, a manjim dijelom ugostiteljstvo i trgovina.

Međutim, treba istaknuti kako je ovo kupalište specifično i u odnosu na činjenicu da predstavlja registrirano kulturno dobro unutar kojeg sve zahvate treba provoditi u skladu s vrlo specifičnim uvjetima obnove slijedom čega opširniji zahvati na njegovom uređenju iziskuju velika financijska sredstva. Upravo će o osiguranju financijskih sredstva i ovisiti cjelovita sanacija, koja, prema trenutnom sudu, neće početi niti sljedeće godine. Šansu bi kupalište Stoja moglo potražiti u sredstvima fondova EU, no, tek po izradi konkretnog projekta sanacije.

Kupalište otvoreno 1936. godine

Gradsko kupalište Stoja od početka je bilo dostupno svim građanima. Djelo je pulskog arhitekta Enrica Trolisa i predstavlja vrhunac moderne arhitektonske kreacije tridesetih godina 20. stoljeća na području grada Pule. Svečano otvorenje bilo je 19. srpnja 1936. godine, a nova građevina plijenila je pažnju odmjerenim volumenom te jednostavnom arhitektonikom. Kupalište je podignuto na rubu borove šume koja je korisnicima pružala mirisan zrak i ugodnu hladovinu, a kabine su tada davale poseban ugođaj. Iza plažnog objekta nalazi se kružni podij za orkestar koji je izgrađen u sklopu kompleksa. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter