Izrađuje se idejni koncept uređenja Giardina i Danteovog trga

Osmaši iz škole Kaštanjer (D. B. P.)
Osmaši iz škole Kaštanjer (D. B. P.)

Centar grada odnedavno je bogatiji za dva novouređena prolaza. Riječ je o Prolazu sv. Teodora i De Villeovom usponu. Upravo tijekom svečanog otvaranja ovog potonjeg, pulski gradonačelnik Boris Miletić najavio je da će, nakon što su u velikom dijelu sredili podzemnu infrastrukturu, tijekom ovogodišnjeg mandata, točnije u iduće četiri godine, Grad nastaviti ulagati u centar grada, prije svega u fasade, ali i u uređenje Kandlerove, Ulice Sergijevaca i Giardina. Zatražili smo stoga pojašnjenje što se točno planira učiniti i jesu li za neke projekte dokumenti već pribavljeni.

Uređenje uspona i prolaza

- Grad Pula već dugi niz godina kontinuirano ulaže u cjelokupnu gradsku infrastrukturu kako bi se postavili temelji za daljnji razvoj grada. Pritom se svakako ističu realizirani projekti plinofikacije i kanalizacijske mreže. Također, ulaže se i u uređenje te izgled grada, pri čemu se posebna pažnja posvećuje uređenju gradskih uspona i prolaza, parkova i pročelja, sve kako bi se svojim sugrađanima i gostima stvorilo još ljepše i za život ugodnije okruženje. O tome svjedoče i posljednje obnovljeni De Villeov uspon i Prolaz sv. Teodora u starogradskoj jezgri, kažu u uvodu nadležni iz Grada Pule.

Dodaju također da su vlasnici i suvlasnici stambenih zgrada prepoznali ključne prednosti uključivanja u projekt Dolcevita kroz koji se sufinanciraju radovi obnove građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada.

- U korist tome svjedoči i 37 prijava koje su zaprimljene u prva četiri mjeseca otkako je raspisan javni poziv za novi ciklus projekta Dolcevita, pri čemu je najveći broj prijava pristigao za Zonu prioriteta, odnosno područje koje obuhvaća Trg Portaratu, Ulicu Sergijevaca, Clerisseauovu ulicu, Danteov trg, Forum, Trg Stare tržnice, Prolaz sv. Nikole, Flaciusovu ulicu, Kapitolinski trg, Kandlerovu ulicu, Carrarinu i Amfiteatarsku ulicu, trg Ozad Arene, Istarsku, Scalierovu i Flavijevsku ulicu, Giardine te Flanatičku i Fontičku ulicu, pojašnjavaju nadalje iz Grada.

Obnova pročelja nakon sezone

Riječ je, dodaju, o najznačajnijem turističkom koridoru koji je bogat povijesnim znamenitostima i koji predstavlja žilu kucavicu starogradske jezgre.

- Zahvaljujući projektu Dolcevita, Grad Pula još jednom pokazuje kako se, nakon polaganja komunalne infrastrukture od presudne važnosti za građane Pule, na kvalitetan način vodi briga o izgledu i uređenosti starogradske jezgre tri tisuće godina staroga grada, ističu.

Budući je Pula sve posjećenija i poželjnija turistička destinacija, sa znatnim povećanjem broja dolazaka i noćenja turista, povećanim aktivnostima ugostitelja, odnosno cjelokupnog turističkog sektora, radovi na obnovi pročelja planiraju započeti nakon završetka turističke sezone.

Također, uz obnovu pročelja planirana je i daljnja rekonstrukcija i izgradnja prometnih i drugih javnih površina na nekoliko ključnih lokacija u gradu, čime će se građanima osigurati dodatno uređenje centra grada kao zone od posebnog interesa. U tom se kontekstu posebno ističe uređenje Giardina i Danteovog trga za što su započele aktivnosti s ciljem izrade Idejnog koncepta uređenja tih dviju, iznimno frekventnih i atraktivnih lokacija. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter