Izradit će se Strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva do 2030. godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Valter Flego danas je održao sastanak s predsjednikom udruge Vinistra Nikolom Benvenutijem i predstavnicima istarskih vinarskih kuća, kojemu su prisustvovali i pulski gradonačelnik Boris Miletić te načelnik Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine.

Uvodno se na sastanku razgovaralo o proteklom razdoblju vinarstva u Istri tijekom kojeg se puno učinilo za njegov razvoj, povećanje kvalitete vina i jačanju konkurentnosti na domaćem i međunarodnom tržištu. Kako su konstatirali prisutni, Istra je napravila izrazito velike iskorake u smislu ulaganja u nasade vinove loze i nove poljoprivredne tehnike, te stvaranju brenda istarskog vina, što je omogućilo značajne uspjehe naših vina.

Nastavno na odlične dosadašnje rezultate istarskih vinara te suradnju s istarskom županijom, prisutni su se složili kako je došao pravi trenutak za izradu Strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva u Istri do 2030. godine, kako bi ostali regija lider u proizvodnji vina u širem okruženju, omogućili praćenje svjetskih trendova u području vinarstva i napravili dodatni iskorak u smislu našeg pozicioniranja na tržištu i širenja tržišta izvoza te povećanja konkurentnosti. Kako je istaknuto tijekom razgovora, potrebno je raditi na jednom novom razvojnom putu istarskog vinarstva i to upravo konsenzusom i zajedništvom vinara i javnog sektora.

„Istarska županija te gradovi i općine snažno podržavaju potrebu izrade jednog kvalitetnog dokumenta koji će dati smjernice razvoja istarskog vinarstva te ćemo, nastavno na dosadašnju izvrsnu suradnju s našim vinarima, zajednički pomoći u osiguravanju sredstava za izradu Strategije“, izjavio je župan Flego istaknuvši kako je glavni cilj projekta zadržavanje statusa regije lidera u vinarskoj proizvodnji, jačanje brenda i oznake Istrian Quality (IQ) te razvoj Istre kao ekoregije.

Na sastanku je, stoga, zaključeno da će se unutar udruge Vinistra, koja okuplja gotove sve istarske vinare, voditi razgovori o glavnim ciljevima koji se žele postići u vinarstvu, a zatim će se izradom Strategije definirati svi koraci i aktivnosti koje će se provoditi u budućem dugoročnom razdoblju. (GI)

                    


Podijeli: Facebook Twiter