Izradili studiju, ignorirali Picance

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Pican neugodno je iznenadena spoznajom da do clanka u Glasu Istre o objavi studije utjecaja Rockwoola na zdravlje nije imala nikakvih obavijesti o tome da je Ministarstvo zaštite okoliša na svojim internetskim stranicama objavilo analizu stanja postrojenja u tvornici kamene vune te da je Istarska županija sacinila analizu utjecaja rada te tvornice na okoliš.

Ogorcenost Opcine i njenih gradana zbog neinformiranja o ovim dokumentima u petak su novinarima prenijeli opcinska koordinatorica za ekologiju Kristina ?urovic i procelnik Anton Bažon.

- Ovakvim zaobilaženjem i iskljucivanjem, Picanština je još jednom stavljena pred gotov cin. Cini se da Ministarstvo zaštite okoliša nastoji zaobici citavu javnost jer se onaj tko želi do 23. svibnja dati svoju ocjenu i mišljenje o analizi postrojenja mora dobro potruditi da bi našao stranicu na kojoj to piše. Mi cemo svoje mišljenje dati i nadamo se da nece biti ignorirano, rekla je ?urovic.

- Nacelnik Ivan Frankovic clan je županijskog povjerenstva za pracenje rada Rockwoola, ali nije bio obaviješten o izradi studije. Trebalo je provesti medicinska istraživanja na terenu, a ovako ce to biti samo jedna birokratska knjiga. Buduci da nam je župan obecao financijsku pomoc za izradu naše analize utjecaja na okoliš te mi na tu pomoc racunamo, postavlja se pitanje zašto je trebalo raditi paralelnu studiju umjesto da se ujedinimo i smanjimo troškove, rekao je Bažon.

Oboje su istaknuli da ce opcinsku analizu, cija je izrada u tijeku, smatrati najpotpunijom i najtocnijom. ?urovic se osvrnula i na izjavu tehnickog direktora Marca Boia, navedenu u clanku, koji je rekao da podaci iz županijske studije idu u korist Rockwoola, iz cega se može zakljuciti da je tvornica o njima odavno obaviještena, a gradani moraju cekati da objavljivanje amenuje župan Ivan Jakovcic.


Podijeli: Facebook Twiter