Izrada strategije obrazovanja u završnoj fazi

Patricia  Smoljan  (M. MIJOŠEK)
Patricia Smoljan (M. MIJOŠEK)

Istarska županija uskoro bi trebala dobiti Strategiju obrazovanja koja će po prvi put detaljno prikazati obrazovnu sliku Istre. Za izradu strategije odabrana je tvrtka SUPERNA d.o.o. sa sjedištem u Čakovcu, a izrada ovog dokumenta koštat će 51.250 kuna s uključenim PDV-om. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan potvrdila je da je izrada strategije u završnoj fazi, dodajući da točan termin 
donošenja u ovom trenutku još nije poznat, s obzirom da se još uvijek čekaju podaci određenih ustanova. 
Po njenim riječima, nositelj izrade Strategije je Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, a u samu su izradu uključene sve ustanove obrazovanja u Istarskoj županiji. To su predškolske, osnovnoškolske, srednjoškolske ustanove, zatim Politehnika Pula, Sveučilište J. Dobrile Pula, Pučka otvorena učilišta i privatna učilišta, te učenički domovi. 
 
- Cilj nam je dobiti dokument koji će pokazati obrazovnu sliku Istarske županije, i na koji ćemo se moći osloniti u trenutku izrade nove Mreže škola, učeničkih domova i programa obrazovanja Istarske županije, za što čekamo smjernice Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. 
Strategija će se nadovezati na Županijsku razvojnu strategiju i nedavno usvojenu Strategiju razvoja ljudskih potencijala koja omogućuje planiranje kvalitetnog obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada, kazala je Smoljan. 
 
Naglasila je da sama strategija nije koncipirana po tematskim područjima, već će obuhvatiti cijelu obrazovnu vertikalu u Istri. Pročelnica je nadalje istaknula da je ovo je prvi put da Istarska županija izrađuje dokument koji osim prikaza postojećeg stanja u obrazovanju na području županije, daje smjernice za budućnost, naglasivši da i stoga, sama Strategija nije ograničen rokom. (D. B. P.)
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter