Izostanke učenika smanjuje nastava u jednoj smjeni

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Kada krene sezona viroza, liječničke ispričnice zaista otežavaju doktorima, ali i roditeljima. Definitivno je komplikacija ići liječniku ako je dijete bolesno jedan dan i to smo rješavali u suradnji s roditeljima, za tri dana trebala je liječnička ispričnica. Uvijek radimo u interesu učenika, najvažnije je postići povjerenje na relaciji učenik-nastavnik-roditelj. To je pitanje odgovornosti jednih prema drugima. U pitanju je učeničko radno vrijeme i roditeljska je obveza obavijestiti profesora o izostanku djeteta s nastave, ali takav formalizam zaista nije nikome potreban, komentira ravnateljica pulske Gimnazije Branka Antunović Piton najavu o prebacivanju, bolje rečeno vraćanju odgovornosti s obiteljskih liječnika na roditelje za dan-dva učeničkog izostanka s nastave.

Neujednačena praksa

Ravnatelji škola tek čekaju tumačenje iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, odakle su najavljene upute o primjeni spornog članka Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, do njegove izmjene. Pravilnik se već u prvoj školskoj godini primjene pokazao nepraktičnim, posebno za obiteljske liječnike koji su sada odbili ispisivati ispričnice za jednodnevne izostanke učenika. Ministarstvo obrazovanja ih je podržalo jer, kako navode, unatoč smanjenju broja izostanaka u prošloj u odnosu na prethodnu školsku godinu za više od 5,3 milijuna sati (4.899.745 sati opravdanih te 447.713 sati neopravdanih izostanaka u svim osnovnim i srednjim školama u zemlji), administrativno opterećenje obiteljskih liječnika zbog izdavanja ispričnica povećano je za 30 posto.

Prema važećem Pravilniku, tijekom školske godine roditelj može opravdati izostanak djeteta u trajanju od najviše tri radna dana koji ne mogu biti uzastopni. Roditelj je, uz to, mogao zatražiti i usmeno odobrenje direktno od nastavnika za izostanak s njegova sata radi hitnog slučaja. Pisani zahtjev mogao je uputiti razredniku za izostanak do tri radna dana, ravnatelju za do sedam dana te Nastavničkom vijeću za izostanak do 15 radnih dana. U praksi, međutim, bilo je i različitih tumačenja, od škole do škole, što bi najavljene upute iz Ministarstva trebale ujednačiti, do usvajanja novog Pravilnika. Roditeljima i učenicima to je važno jer su neopravdani izostanci najčešći razlog izricanja negativnih pedagoških mjera kao što su opomene, ukori i isključenja iz škole (zaboravlja se da postoje i pozitivne pedagoške mjere - nagrade i pohvale).

- Otkad radimo u jednoj smjeni, a ovo je druga školska godina, to se bitno promijenilo: manje je izostanaka, i opravdanih i neopravdanih. Rijetki su učenici koji prijeđu 15-16 neopravdanih sati. Opomena i ukora je stvarno u jako, jako malom broju, isključenja nismo ni imali. Jedan od sigurnih faktora je upravo rad u jednoj smjeni, sve aktivnosti su im popodne i popodnevna je nastava uvijek trpjela, tumači ravnateljica Gimnazije Antunović Piton. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter