Izostanak ponuda za Uljanik ne iznenaduje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na drugi natjecaj za privatizaciju šest brodogradilišta u vecinskom državnom vlasništvu u Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) stigle su i u srijedu su otvorene cetiri ponude - i to dvije za Brodotrogir te po jedna za 3. maj i Brodogradevnu industriju Split.

Ponude za Brodotrogir dale su tvrtke More Trogir i Jadranska ulaganja. Za rijecki 3. maj ponudu je predao Crown Investment u ime austrijske kompanije A-tec, a za Brodogradevnu industriju Split tvrtka DIV iz Samobora. Povjerenstvo za otvaranje ponuda danas nije ocjenjivalo njihovu valjanost.

Ponuda nije bilo za pulski Uljanik, Brodogradilište Kraljevica i Brodosplit - Brodogradilište specijalnih objekata.

Izostanak ponuda za Uljanik nije iznenadenje jer se u odnosu na prvi krug nisu promijenili uvjeti natjecaja, a recesija i dalje traje, komentirao je ?ino Šverko, celnik Sindikata metalaca za Uljanik.

On smatra da Uljanik, kao uspješno brodogradilište, ima šanse i na slobodnom tržištu. Naime, neuspjeli drugi krug vjerojatno ce znaciti treci krug, ili liberalniju prodaju putem burze, ali bez odluke Vlade o tome se može samo spekulirati. Ukoliko dionice krecu u slobodnu prodaju, to znaci da država nema instrumente zaštite ili ih ima u manjoj mjeri.

- I nakon natjecaja može se pojaviti investitor koji je zainteresiran za naše dionice. U svakom slucaju, važno je da se novac od privatizacije usmjeri u proizvodnju. Uljanik je poceo graditi dva tankera za svoju flotu i potreban je svježi kapital. Tako smo i pocetkom 1990-ih gradili za Uljanik, veli Šverko, koji ocekuje da ce sindikati i dalje biti ukljuceni kao socijalni partner i u slucaju takozvanog treceg kruga. Od države ocekuju koncesiju za djelatnost brodogradnje na najmanje 20 godina.

- Optimist sam kada je rijec o Uljaniku, ocekujem boljitak za radnike. Lani smo ostvarili 23 milijuna kuna dobiti. Gradimo najsloženije brodove vrijedne 120 milijuna eura. U tom smo segmentu konkurentni i istocnom tržištu, veli Šverko.


Podijeli: Facebook Twiter