Izostala dva milijuna za industrijsku zonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Žminj koju je u dugovima preuzeo novi nacelnik Aldo Bancic, polako se izvlaci iz njih, no iako se stanje stabilizira problemi ne prestaju. Naime, za uredenje industrijske zone nece dobiti dva milijuna kuna od Ministarstva gospodarstva, a za koje je bivši nacelnik Ratko Jeromela tvrdio da su odobrena.

Nacelnik Bancic, po dolasku na vlast, poslao je svu potrebnu dokumentaciju, medutim, od nadležnog ministarstva novac nece dobiti jer u trenutku kad su se dijelila sredstva za industrijsku zonu nisu imali gradevinsku dozvolu, što je bio uvjet. A to Jeromela prije nije spominjao.

- Gradevinsku dozvolu smo dobili tek u rujnu i do tada je predvideni novac vec bio raspodijeljen. Proracun ministarstva je, radi krize, za tu namjenu smanjen za trecinu tako da je nerealno ocekivati da cemo taj novac dobiti ove godine, rekao je Bancic.

Ipak, buduci da je zona kompletno uredena i ceka samo asfalt, Bancic u tome ne vidi veliki problem te se nada da ce sredstva biti odobrena na nekom od sljedecih natjecaja.

Podsjetimo, Opcina se nakon predaje vlasti našla u minusu od 2,4 milijuna kuna, a istovremeno je opcinska tvrtka Žminj za kapitalne zahvate dugovala oko devet milijuna kuna. Dug Opcine je sada smanjen na milijun kuna, a onaj komunalne tvrtke na sedam. Dio se dugova riješio dizanjem kratkorocnog kredita, nešto je pokriveno iz tekucih prihoda, a dug od 500 tisuca kuna izvodacu radova na djecjem vrticu Rapcici podmiren je prodajom zemljišta.

Bancic je ipak optimist te se nada da ce do kraja godine Opcina biti u plusu, a da ce se dug tvrtke Žminj postupno smanjivati. S izvodacima se dogovara oko odgode otplate duga, a trenutno se razmišlja o tome što ce biti uvršteno u rebalans proracuna, kako bi on bio što realniji.


Podijeli: Facebook Twiter