Izobrazba osoba s Down sindromom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt P.A.P.O - pokušaj, analiziraj, provjeri i odlucno nastavi - koji se provodi u SŠ Eugena Kumicica, odnosno u Down sindrom centru u Puli uspješno se nastavlja.

Proteklog vikenda u prostorijama škole prikazan je dio rezultata projekta - petnaestak šticenika je pokazalo naucene konobarske vještine clanovima Nastavnickog vijeca, Školskog odbora i predstavnicama Grada Rovinja koji podupiru ovaj projekt.

Šticenici centra su pokazali kako se postavlja stol za zajutrak i rucak, poslužuje u kaficu i slaže oval, a nagradeni su burnim aplauzom jer su sve vježbe uspješno svladali.

- Na posljednjoj vježbi, demonstraciji se prikljucilo šest bivših ucenica koje su zapocele projekt Tea Malic, Agata Komita, Dejana Petrovic, Silvija Božic, Anica Petrovic i Katja Mrvoš, a trenutno projekt provode Mateja Katarina Kadovic, Marina Malbaša, Ketlin Banko, Andela Tošeski, Marina Borcic, Davide Debeljuh i Matia Špeha, rekla je voditeljica projekta u školi Sandra Živolic kojoj se prikljucila i kolegica Sandra Kranjcic.

Prisutnima su se obratili Anka Vazgec, voditeljica projekta u Puli, te Branka Butorac, ravnateljica Centra koja je zahvalila školi. Ravnatelj SŠ Eugena Kumicica Ivan Sazdevski rekao je kako ce se projekt i dalje provoditi a da im je cilj uvrstiti ga u redovnu nastavu.

Tijekom tri godine u projekt su se ukljucivale i osobe s Down sindromom iz cijele Hrvatske koje su dolazile na naobrazbu u Pulu i do sada je u njemu sudjelovalo više od 30 osoba.

Suradnja pulskog centra i rovinjske škole traje od pocetka školske godine 2007./2008. kada su se rovinjski maturanti dosjetili da novac prikupljen na zabavnoj manifestaciji Eugenijada daruju Centru za rehabilitaciju osoba s Downovim sindromom.

Prilikom primopredaje pet tisuca kuna i cetiri racunala doznali su da su šticenici Centra zainteresirani i za poslove koji ukljucuju kontakte s drugim ljudima, a shvativši da je ugostiteljstvo jedno od njih, rodila se ideja da ih se za to osposobi te su dvije ustanove potpisale sporazum koji se, ocito, uspješno provodi.


Podijeli: Facebook Twiter