Iznos za koji se tereti Škandul sve manji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred izmijenjenim vijecem Županijskog suda u Puli kojim predsjeda sutkinja Dorijana Dolenec Kujundžic jucer je u Puli nastavljeno sudenje Mauru Škandulu, bivšem suvlasniku i direktoru Merkanta, optuženom da je zlorabeci svoj položaj i ovlasti 1995. godine pribavio i za sebe zadržao ukupno 7.059.086,60 kuna, te Tatjani Vrus, nekadašnjoj zaposlenici knjigovodstvenog biroa Amfiteatar, optuženoj da mu je pomagala u nezakonitom pribavljanju imovinske koristi.

Buduci da je sudsko vijece izmijenjeno zbog bolesti jedne od clanica, jucer je vještakinja knjigovodstveno-financijske struke Zdenka Meden iznijela dosadašnje nalaze i mišljenja izradene za potrebe sudenja, odnosno utvrdivanje što preciznijeg iznosa za koji je nekadašnji direktor Merkanta oštetio vlasnice samostalnih trgovackih društava i državu. Vještakinja Meden je prisutna na gotovo svakom rocištu jer, sukladno nalozima suda, stalno dopunjava nalaze i mišljenja ne bi li se što preciznije utvrdio iznos za koji je Škandul optužen da ga je prisvojio.

Naime, od podizanja prve optužnice 2001. godine Škandula se upravo temeljem nalaza vještaka teretilo da je na štetu triju obrta nezakonito stekao 11,7 milijuna kuna. Tijekom prvog sudenja, koje je zapocelo u rujnu 2003. godine, to je vještacenje više puta dopunjavano, a iznos za koji se Škandula teretilo do nepravomocne presude u prosincu 2006. godine, kojom je osuden na devet, a Tatjana Vrus na pet godina zatvora, smanjen je na nešto više od 7,059 milijuna kuna.



Mauro Škandul je dvaput pritvaran - prvi put tijekom istrage od 4. ožujka do 3. travnja 1997. te drugi put od izricanja nepravomocne presude 14. prosinca 2006. godine do 20. veljace 2008. godine, odnosno do odluke Vrhovnog suda koji je tu presudu ukinuo. Vrhovni sud je ukinuvši osudujucu presudu naložio ponovno sudenje, uz napomenu da se treba tocno utvrditi kolanje novca izmedu Merkanta i triju samostalnih radnji koje je on navodno oštetio pa se u ovom ponovljenom sudenju utvrduje upravo to, kao i niz drugih okolnosti.

Tatjana Vrus je takoder tijekom istrage bila u pritvoru, i to od 4. ožujka do 24. travnja 1997. godine. Objavom nepravomocne presude u prosincu 2008. godine, kojom je osudena na pet godina zatvora, Vrus bi automatizmom bila pritvorena. No, buduci da nije došla na objavu presude te je pobjegla, za njom je sve do ukidanja presude u veljaci 2008. bila raspisana tjeralica.

U ponovljenom sudenju vještacima je naloženo da u svoje nalaze i mišljenja ukljuce i niz drugih stavki, poput iznosa koje je Merkant, pored onih za redovne place, izdvajao za placanje pojedinih radnika na crno. Vještaci su - ukljucujuci i niz drugih stavki za koje je pronadena dokumentacija imajuci, izmedu ostalog, u vidu i razlicite marže na robu u STR-ovima - na posljednjih nekoliko rocišta došli do zakljucka da bi iznos za koji ih je Škandul oštetio mogao biti izmedu 628 i 923 tisuce kuna.


Podijeli: Facebook Twiter