Iznimno zanimljiv i bogat umjetnički govor

Gualtiero Mocenni (Danilo MEMEDOVIĆ)
Gualtiero Mocenni (Danilo MEMEDOVIĆ)

U povodu Dana grada Pule u galeriji Vincent iz Kastva otvorena je izložba Gualtiera Mocennija, gdje je prikazan dio njegovog stvaralačkog puta na dokumentaran način, uz pojedine njegove radove iz raznih faza.

Autentičan umjetnik

- Ovaj 82-godišnjak, dostojanstven, elegantan umjetnik predstavio se dokumentarnom izložbom bez tematiziranja i polemiziranja, gdje se može vidjeti jedan dio njegova stvaralaštva, koje je zbilja vrlo obimno, zanimljivo i vrijedno pažnje i divljenja. S 21. godinom napustio je Pulu i tako mlad, sa završenom gimnazijom i tek oženjen došao je do velikog grada, Milana. Nije diplomirao na likovnoj akademiji, nije studirao kiparstvo, ali ima poseban, nevjerojatan umjetnički govor, jedinstven, napravio je iskorak u umjetnosti, autentičan je, discipliniran, aktualan, kazala je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner govoreći o stvaralaštvu Gualtiera Mocennija.

Osvrnula se i na činjenicu da je autor brojnih djela diljem svijeta, da donosi jednu posebnu dimenziju prostora i vremena, a njegovo je stvaralaštvo iznimno bogato, karakterizirano posebnom umjetničkom kaligrafijom.

- Premda je otišao vrlo mlad iz svoga zavičaja, on je ustvari uvijek tu, i nikada nije gajio nikakve negativne osjećaje prema nekome ili nečemu, bio je i ostao veliki građanin i umjetnik, dobrotvor, uvijek iznimno vezan uz svoj kraj, istaknula je Ostojić Cvajner.

Sam Mocenni je rekao da je silno uzbuđen, i posebno se zahvalio svima onima koji su mu pomogli i s kojima je surađivao, a posebno Šimi Vidulinu, s kojime je jako lijepo radio i surađivao tijekom godina.

Bogata karijera

- Radim više od 60 godina, teško je nešto izdvojiti, bilo je tu puno lijepih dogodovština, zanimljivih, kao i lijepih i korisnih suradnja te divnih prijateljstva, naglasio je Mocenni.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić, naglašavajući da mu je velika čast i zadovoljstvo otvoriti ovu izložbu, kazao je da je Mocenni itekako zaslužio biti počasni građanin Pule i Istre, te da je, "primo e unico", prvi i jedinstveni. Osvrnuo se i na to kako je Mocenni vrlo temeljit u pristupu umjetnosti, te premda je nekada trebalo puno više vremena za realizaciju skulpture, i danas je to zahtjevan posao.

Gualtiero Mocenni, slikar, kipar i grafičar, rođen je u Puli 1935. godine, a u rodnome je gradu proveo djetinjstvu i prvu mladost, završio gimnaziju i potom oženio se Alizom. U 21. godini odlučio je otići u Italiju. Nakon iskustva u izbjegličkom logoru i kratkog boravka u Firenzi ostvaruje svoj san: živjet će u Milanu kao umjetnik, najprije kao grafičar, a potom se u potpunosti posvećuje slikarstvu. Svoj kiparski opus započeo je 1975. godine. Postavio je 30 skulptura u Hrvatskoj i one su gotovo sve velikih dimenzija, a mnoga od tih djela su njegove donacije, način na koji dolazi do izražaja njegova emotivna veza sa svojom zemljom. Sudjelovao je na umjetničkim kolonijama diljem svijeta, bavio se raznim vidovima umjetnosti. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter