Iznimno priznanje za dugogodišnji rad


Proslavljeni filmski i kazališni glumac, redatelj i glazbenik te osnivač Kazališta Ulysses Rade Šerbedžija primio je poziv za članstvo u Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i znanosti, koja okuplja filmske profesionalce iz cijeloga svijeta. Članovi Akademije, između ostalog, sudjeluju u selekciji filmova i odlučivanju o dobitnicima prestižne nagrade Oscar, a dolaze iz čak 57 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Rade Šerbedžija je u proteklih pola stoljeća svoje filmske karijere ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i mnogi poznati hollywoodski hitovi poput "Eyes Wide Shut" S. Kubricka, "Mission impossible 2" J. Wooa, "Snatch" G. Ritchiea, "Space Cowboys" C. Eastwooda i drugi.

Njegov redateljski filmski prvijenac "Oslobođenje Skoplja" (2016.), u kojemu glumi i glavnu ulogu, prikazan je na više od deset prestižnih festivala Europe i SAD-a, a prošle je godine izabran kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Šerbedžija se nedavno vratio iz Amerike, gdje je u ožujku i travnju snimao film "Proud Mary", u kojemu mu je partner bio Danny Glover, a čija se premijera očekuje sljedeće godine, gostovao u popularnoj seriji "The Blacklist" te imao premijeru filma "The Promise" redatelja Terryja Georgea, u kojemu igra uz Christiana Balea i Oscara Isaaca.

U pauzi od snimanja filmova, svakoga ljeta boravi na Brijunima gdje već 17. godinu zaredom djeluje u Kazalištu Ulysses. Ovogodišnju sezonu otvorit će 15. srpnja koncertom na kojem će mu se pridružiti dvojica najvećih gitarističkih virtuoza - Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, uz goste Damira Urbana i violinisticu Yvette Corneliu, a publika će ga u srpnju i kolovozu moći vidjeti u ulozi Kreonta u predstavi Antigona - 2000 godina kasnije te u naslovnoj ulozi najdugovječnije predstave Ulyssesa Kralj Lear, u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter