Iznimno priznanje Mariji Crnobori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu Mariji Crnobori, velikoj glumici rodenoj u Banjolama, urucen je Red Danice hrvatske s likom Marka Marulica, kojim ju je u listopadu 2009. godine predsjednik Stjepan Mesic odlikovao za iznimne zasluge za promicanje hrvatske kulture.

Uz veleposlanika Republike Hrvatske Željka Kuprešaka, koji joj je odlicje urucio, prigodnoj svecanosti prisustvovali su i ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradic, direktor Jugoslavenskog dramskog pozorišta Branko Cvejic te clanovi obitelji gospode Crnobori.

Kako nam je rekla teatrologinja Jelena Lužina, prijateljica Marije Crnobori, "u iznimno srdacnoj, gotovo neformalnoj atmosferi, kakvu je uvijek stvarala oko sebe, Marija Crnobori zahvalila je na ukazanoj casti posve jednostavno, naglasivši da visoko odlicje ne pripada samo njoj, vec i svima koji su joj pripomogli da do njega dode.

Marija Crnobori rodena je u Banjolama 1. listopada 1918. godine. Kazališna publika i kritika pamti je prije svega po vrsnim interpretacijama Ifigenije, Antigone, Fedre, Ofelije i Lady Macbeth. Zapamcena je i po svome kazivanju cakavske poezije, a 5. svibnja 1989., nakon obnove, svecano je otvorila Istarsko narodno kazalište.

Crnobori je od 1942. do 1946. bila clanica HNK-a Zagreb, zatim rijeckog Narodnog kazališta od 1946. do 1947, a od 1948. clanica je Jugoslavenskog dramskog pozorišta i Ateljea 212 od osnivanja. Kao kazališna glumica gostovala je u Sovjetskom Savezu, Cehoslovackoj, Poljskoj, Madarskoj, Austriji, Bugarskoj, Grckoj…

Autorica je knjige "Svijet glume" (1991.), a objavila je i više tekstova o stvaranju uloga. Medu njezinim filmskim ulogama izdvajamo interpretaciju Marie Curie u filmu "Radium" iz 1944., ulogu u "Pricama o fabrici" (1949.) te u filmovima "Nevjera" (1953.), "Sofka" (1948.) i drugima.


Podijeli: Facebook Twiter