Izniman interes za izložbu Nives Kavurić Kurtović

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog interesa publike izložba crteža "Pola stoljeća nakon/Ništiti ništavnost" akademkinje Nives Kavurić-Kurtović produžena je do 25. siječnja, izvijestio je danas Kabinet grafike, gdje je izložba postavljena i gdje je ta istaknuta hrvatska umjetnica debitirala prije pedeset godina na od kritike zapaženoj samostalnoj izložbi.

Predstavljen je njezin novi ciklus stvaran tijekom protekle dvije godine, sedamdesetak crteža tušem i perom te dvadeset crtaćih blokova koji se nadovezuju na motive ili atmosferu s početaka karijere. Crteži su upotpunjeni autoričinim jezičnim sintagmama i igrama riječima o životu, tjeskobi i uzaludnosti, kao svojevrsnim dnevničkim zapisima kroz koje ona razgovara sa sudbinom.

Nives Kavurić-Kurtović (Zagreb, 1938.) diplomirala je 1962. grafiku i slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Od tada do 1967. bila je suradnica slavne Majstorske radionice Krste Hegedušića, te od 1971. članica Galerije Forum. Kao samostalna umjetnica djeluje do 1983., a potom počinje predavati na svojoj Akademiji.

Uz slikarski i crtački opus, bavila se grafičkim radom, studijski je boravila u najvažnijim umjetničkim središtima, izlagala na više od stotinu i oko tisuću skupnih izložbi diljem svijeta. Dobitnica je brojnih hrvatskih i međunarodnih nagrada, među ostalih i prve nagrade na Bijenalu mladih u Parizu 1967. te Nagrade HDLU za životno djelo 2003. i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo godinu dana kasnije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter