Izniman doprinos brojnim glazbenim žanrovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da je živ, na današnji bi dan, 11. studenog, skladatelj, pedagog i dirigent Nello Milotti proslavio svoj devedeseti rođendan (Trst 1927. - Pula 2011.).

Tim će povodom za tjedan dana, 17. studenog njegovu netom objavljenu zbirku "Sakralna glazba Nella Milottija" predstaviti recenzentice izv. prof. mr. art. Mirjana Grakalić i doc. dr. sc. Mirna Marić te urednici doc. dr. sc. Ivana Paula Gortan-Carlin i prof. Branko Okmaca. U programu predstavljanja zbirke sudjelovat će Mješoviti zbor Roženice iz Pazina pod vodstvom dirigentice Ines Kovačić Drndić i Župni zbor Sv. Ivana Krstitelja u Dajli pod vodstvom doc. dr. sc. Ivane Paule Gortan-Carlin. Predstavljanje će se održati u svečanoj dvorani "Tone Peruško" Sveučilišta Jurja Dobrile.

Milottijevi dani

Milottijevi dani organiziraju se već pet godina kako bi se promicalo njegovo stvaralaštvo, analizirali nedovoljno poznati aspekti njegova djelovanja, a organizatori manifestacije su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti i Muzička akademija u Puli, Mjesni odbori Grada Pula Gregovica, Stari Grad i Šijana, kao i Katedra Čakavskog sabora za glazbu - Novigrad.

Prvi Milottijevi dani održani su u Puli u studenom 2012. godine na inicijativu Mjesnog odbora Gregovica, povodom obilježavanja 85. godišnjice rođenja skladatelja, zborovođe, muzičkog pedagoga Nella Milottija, našeg sugrađanina koji nas je trajno zadužio svojom glazbenom ostavštinom.

Uoči te obljetnice Mjesni odbor Gregovica u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli realizirao je postavljanje spomen- ploče na pročelje Milottijeve obiteljske kuće u Mutilskoj ulici 33, s uklesanim epigramom "Glazba je voljela tebe, glazbom si volio ljude" Daniela Načinovića, koju je otkrio tadašnji rektor Robert Matijašić.

- U suradnji s Udrugom antifašističkih boraca grada Pule, spomen-ploča njegove prve skladbe "Marš istarske brigade" izrađena je po idejnom rješenju umjetnika Bojana Šumonje, postavljena je na pročelje zgrade u Emovoj ulici 1 kao trajno sjećanje da je on bio antifašistički borac talijanskog bataljuna "Pino Budicin" u sastavu I. istarske brigade "Vladimir Gortan" 43. istarske divizije. U suradnji s Istarskim pododborom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Hrvatskom glazbenom unijom Pula održan je koncert i pokrenuta inicijativa temeljem koje je Gradsko vijeće Grada Pule u listopadu 2012. godine imenovalo cestu ispod amfiteatra Šetalište Nella Milottija, kazala je Anita Flego Sponza, tadašnja tajnica nekoliko mjesnih odbora, a koja se i nakon umirovljena uvelike angažirala na promidžbi stvaralaštva toga maestra.

Kipar i slikar Gualtiero Mocenni izradio je i poklonio Sveučilištu Jurja Dobrile u povodu Prvih Milottijevih dana umjetnički portret maestra Milottija koji se danas čuva u Dvorani Nella Milottija na pulskom sveučilištu.

Iz Milottijeve garaže

U pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici još 2012. godine je postavljena je izložba "Izronjene priče iz Milottijeve garaže". U sklopu Prvih Milottijevih dana Mjesni odbor Gregovica pokrenuo je inicijativu davanja imena dvorani u zgradi Sveučilišta po Nellu Milottiju, što se realiziralo 2013. godine. Mario Rosanda autor je dizajna prepoznatljivog plakata, pozivnica i programa Milottijevih dana.

Nello Milotti je rođen u Trstu 11. studenog 1927. kao drugo dijete Ferdinanda i Marije. Već u ranom djetinjstvu pokazuje interes za glazbu pa ga otac počinje podučavati u sviranju triještine i mandoline. Godine 1935. s obitelji seli u Pulu, gdje nastavlja školovanje. U šumama Gorskog kotara 1944. piše prvu zbornu skladbu "Marš Istarske brigade" na tekst Vladimira Kolara. Srednju je glazbenu školu završio u Zagrebu, a kompoziciju diplomirao na Akademiji za glazbo u Ljubljani u klasi prof. Blaža Arniča. Po završenom školovanju djeluje kao nastavnik glazbenog odgoja u Talijanskoj gimnaziji, a zatim je godinama radio kao nastavnik klarineta i solfeggia u pulskoj Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, čiji je bio i ravnatelj početkom sedamdesetih godina.

Krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća predavao je glazbene predmete na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji - Odjelu za nastavne djelatnosti u Puli. Više od 50 godina vodio je amaterske zborove u Puli i Pazinu ("Matko Brajša Rašan", "Lino Mariani", Roženice) s kojima postiže uspjehe na brojnim nastupima u zemlji i inozemstvu. Kao skladatelj ogledao se u svim područjima glazbe, od one zabavne glazbe, preko skladbi za zborove i instrumentalne pa sve do scenske glazbe za dječje igrokaze.

Među brojnim njegovim nagradama su Nagrada grada Pule, Zlatna plaketa grada Pule; Nagrada Mijo Mirković-Mate Balota u Puli; Nagrada Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci; Zlatna plaketa grada Pazina; Zlatna plaketa grada Imola; Zlatna plaketa grada Monfalcone; Plaketa SUBNOR-a Hrvatske Putevi revolucije i brojne druge. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter