Izneseni lažni argumenti i peticija ne štite javni, već interes pojedinaca

Tamara Obrovac (J. PREKALJ)
Tamara Obrovac (J. PREKALJ)

Nakon poništenja ugovora o koncesiji između Lučke Uprave Umag - Novigrad i koncesionara Liderato Mare iz Umaga, vezanog za gradnju luke u Karigadoru, te nakon što je Udruga „Moj lipi Karigador“ organizirala peticiju protiv gradnje luke i za brisanje moguće gradnje marine u Karigadoru iz prostorno – planske dokumentacije, zajedničkim priopćenjem su se oglasili načelnik Općine Paolo Klarić i predsjednik Općinskog vijeća Ezio Barnaba. Nakon održane sjednice Općinskog vijeća i prihvaćenog očitovanja Istarskoj županiji, u priopćenju za medije, kako pišu, žele ponovo iznijeti činjenice i detalje iz prostorno planske dokumentacije koja se odnosi na luku Karigador.

Održane dvije javne rasprave

Navode da su prostorni plan Općine Brtonigla kao i Urbanistički plan uređenja naselja Karigador, koji su na snazi, doneseni u zakonom propisanom postupku, usklađeni su sa zakonom i sa prostornim planom višeg reda, tj. sa Prostornim planom Istarske županije. Posebno ističu da su „Urbanistički plan uređenja naselja Karigador – UPU 2 kao i PP uređenja općine Brtonigla, odlukom Općinskog vijeća doneseni jednoglasno, uz prethodnu suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. U postupku donošenja Urbanističkog plana uređenja naselja Karigador održane su čak dvije javne rasprave sa javnim izlaganjima.

Klarić i Barnaba navode da je prva javna rasprava održana od 15. veljače do 15. ožujka 2016. godine sa javnim izlaganjem koje je održano 24. veljače u prostorijama Općine. Ponovljena javna rasprava je održana od 8. do 15. srpnja sa javnim izlaganjem 13. srpnja 2016. godine u istim prostorijama. Navode da je, sukladno odredbama Zakona o prostornom uređenju, obavijest o javnim raspravama objavljena je na oglasnim pločama Općine Brtonigla, mrežnim stranicama Općine, informacijskom sustavu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kao i u dnevnim novinama. Dodaju da je obavijest o javnim raspravama upućena i svim nadležnim institucijama kao i Mjesnom odboru Karigador.

- Na javnim izlaganjima prisustvovao je veći broj mještana naselja Karigador kao i vlasnika kuća za odmor, odnosno nekretnina. Prijedlog plana prezentirao je stručni izrađivač plana, predstavljen je i sadržaj luke otvorene za javni promet Karigador. Na ponovljenom javnom izlaganju prisustvovao je i predsjednik Mjesnog odbora i vijećnik iz Karigadora, ali su njihova pitanja bila vezana uz status njihovog privatnog zemljišta. Predsjednik Udruge „Moj lipi Karigador“ također je bio upoznat sa postupkom izrade UPU-a naselja Karigador, te je i dostavio osobne primjedbe na prijedlog plana koje su se odnosile na privatnu parcelu u njegovom vlasništvu, ističu Barnaba i Klarić.

Mještani su sve znali i amenovali

- Inicijativa uređenja uvale Karigador pokrenuta je od Mjesnog odbora i predstavnika Općinskog vijeća, usklađeni su njihovi zahtjevi i potrebe koje su i preneseni u prostorno plansku dokumentaciju. Upravo su mještani Karigadora dali zeleno svjetlo Općinskom vijeću da ide na usvajanje UPU-a naselja Karigador. Stoga smatramo da svi izneseni lažni argumenti, peticija i slično, nemaju za cilj štititi javni interes, već interes pojedinaca. Prema popisu iz 2011. godine na području općine bilo 1.629 stanovnika. Na zadnjim izborima pravo glasa imala su 1.524 stanovnika, a izborna jedinica Karigador je imala 181 birača, kažu čelnici Općine.

- Informacije u kojima se navodi da je tisuću građana naše općine potpisalo peticiju protiv gradnje luke nisu točne. Peticiju su potpisali i stanovnici okolnih općina i gradova sa šireg područja Istre, kao i strani državljani, dok je svega 10 do 12 posto građana općine Brtonigla potpisalo peticiju, navode Barnaba i Klarić dodajući kako u tekstu peticije ima puno netočnih i lažnih podataka. Koji, prema općinskoj planskoj dokumentaciji nisu ni mogući, kao što je brojka od 400 vezova, a PPU i UPU dozvoljavaju najviše 200 vezova, od kojih 50 komunalnih vezova i pet vezova za ribare. Čelnici Općine Brtonigla na koncu navode kako je sva prostorno planska dokumentacija javna i dostupna u svakom trenutku na mrežnim stranicama Općine.

- Dakle, moraju se u potpunosti poštivati odredbe prostorno planske dokumentacije Općine Brtonigla. Na kraju, volja svih jest i bila je da se uvala Karigador što prije uredi, ali naravno sve u skladu sa prostorno planskom dokumentacijom Općine Brtonigla koja je na snazi, zaključuju Klarić i Barnaba. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter