Iznenađujući uspjeh Pahora u prvom krugu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nijedan od tri kandidata na današnjim predsjedničkim izborima u Sloveniji nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu glasova, a u drugom krugu kroz tri tjedna za to će se mjesto boriti aktualni predsjednik Danilo Tuerk i bivši premijer Borut Pahor, pokazali su rezultati izlazne ankete agencije Mediana za Slovensku televiziju i POP-TV objavljene u 19 sati, odmah nakon zatvaranja birališta.

Prema rezultatima paralelnog glasovanja koje je objavila nacionalna Slovenska televizija, Borut Pahor je dobio 41,9 posto glasova posto glasova, Danilo Tuerk 37,2 posto, a Milan Zver, kandidat najbliži vladi premijera Janeza Janše, 20,8 posto.

Izlazne ankete na nacionalnom uzorku od 11.000 birača provela je za Slovensku televiziju i komercijalnu televiziju POP-TV, agencija Mediana, prema čijim tvrdnjama ti rezultati mogu odstupati od konačnih službenih rezultata, najviše oko jedan posto. (Hina)


Janša, Pahor i Tuerk o rezultatima prvog kruga

Slovenski premijer Janez Janša u nedjelju je komentirajući rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora izrazio razočaranje niskim odazivom birača, te naveo da će njegova stranka razmisliti koga podržati u drugom krugu u kojemu će birači odlučivati između bivšeg premijera Boruta Pahora i aktualnog predsjednika Danila Tuerka.

Zahvaljujući kandidatu svoje stranke, eurozastupniku Milanu Zveru koji je na izborima dobio samo petinu glasova, Janša je rekao da je Zver za razliku od Tuerka i Pahora u svojoj kampanji govorio otvoreno o "ozbiljnom stanju" u kojemu se nalazi država i podržao "hitne reforme" koje su državi potrebne da izađe iz krize, te tako na sebe prihvatio "nezahvalnu ulogu" jer je branio nepopularnu politiku vlade.

U svojim prvim izjavama nakon objave neslužbenih rezultata prvog kruga Pahor i Tuerk najavili su borbu kako bi u preostala tri tjedna u novoj kampanji uspjeli bolje predstaviti svoj program biračima.

Pahor je rekao da je broj glasova koje su mu namijenili birači premašio njegova očekivanja, te da to predstavlja inspiraciju. "Ovi rezultati daju mi jaku inspiraciju i nadu da smo kao narod sposobni naći izlaz iz krize i idućim generacijama osigurati bolju i pravedniju budućnost", rekao je Pahor u svom izbornom stožeru nakon objave neslužbenih rezultata.

Tuerk je u svojoj izjavi nakon objave neslužbenih rezultata rekao da je rezultat otvoren, da je optimist i da se nada pobjedi u drugom krugu. Istodobno je ocijenio da je u političkoj kampanji pred prvi krug bilo mnogo "niskih udaraca" i "laži".

Tuerk je naveo da će u drugom dijelu kampanje učiniti sve da dođu do izražaja "konceptulane razlike" između njega i Pahora. "Ja se zauzimam za poštenu, drukčiju državu, a kao predsjednik bih u drugom mandatu pomagao u stvaranju takve države", rekao je Tuerk.

Aludirajući na korupcijsku aferu Patria, Tuerk je u svojoj izjavi nakon objave neslužbenih rezultata rekao da je Slovenija jedina država u EU u kojoj se vodi kazneni postupak protiv predsjednika vlade te da se je nad tim "potrebno zamisliti".

Slovenski mediji o Pahorovom uspjehu

Ljubljansko Delo navodi da se iznenađujućih 40 posto glasova Pahoru u odnosu na 35,84 posto koliko je dobio aktualni predsjednik Danilo Tuerk može pripisati vještijoj kampanji i nastupima na televiziji kojima je vičniji bivši premijer te da je Pahor više privukao mlađe birače, ali i dio birača desnice.

"Iako predsjednička utrka nije završena, već sada je jasno da će Tuerk u drugom krugu teško okrenuti rezultat u svoju korist", piše ljubljanski Dnevnik, u kojem smatraju da je rekordno nizak odaziv birača od samo nešto više od 47 posto glavni razlog što su sve predizborne prognoze promašile ishod prvoga kruga.

Mariborska Večer piše da je iznenađujućim obratom u kojemu je Pahor prestigao Tuerka bivši premijer demantirao one koji tvrde da je politički gubitnik, nakon što je lani izgubio na prijevremenim parlamentarnim izborima, a onda i na glasovanju za predsjednika svojih Socijalnih demokrata (SD). No, takvom je rezultatu, navodi mariborski dnevnik, pridonio i sam Tuerk svojim neaktivnim i "uzvišenim" odnosom pred kritikama koje su se na njegov račun pojavljivale tijekom kampanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter