Duge ljetne veceri prigoda su, poglavito ako živite na moru, za ugodna druženja s prijateljima i rodbinom koje tijekom godine rijetko vidate. Uz osvježenje što ih nude rashladena pica i voce, svakako ce prijati i neki ukusni zalogajcici, jer, kako uživati u odlicnoj malvaziji ili teranu ako nemate ništa cime bi pojacali okus u nepcima?
Za takve prigode svakako ce dobro doci nešto morsko i jednostavno. Predlažem oprobani trio: slane sardone s kaparima i kuhanim jajima, paštetu od tune i salatu od sipa sa krumpirima. Necete potrošiti puno vremena za pripremu, trpeza ce vam biti bogata i šarena, ni namirnice nisu skupe, a gosti ce zasigurno biti i više nego zadovoljni. Sigurna sam da ce mnogi zatražiti i recept.
Pašteta od tune
Sastojci: kutija tune, maslaca u istoj kolicini, slani sardon, bijeli papar
Priprema: istisnite ulje iz tune, popaprite, izmiksajte tunu s maslacem i sardonom
Slani sardoni i jaja
Sastojci: sardoni po želji, maslinovo ulje, jaja, pola kapule, malo kapara
Priprema: ocistiti sardone, posložiti ih na zdjelicu, preliti uljem
i posipati kaparima, narezati nekoliko koluta luka i dodati sardonima;
jaja skuhati na tvrdo, ocistiti, prerezati na pola i dodati slanim
sardonima
Salata od sipe i krumpira
Sastojci: pola kilograma sipa, 2-3 krumpira, pola luka, 2-3 režnja cešnjaka, maslinovo ulje, vinski ocat, peršin, sol i papar
Priprema: ocistiti i skuhati sipe zajedno s krumpirom, porezati na
kockice, zaciniti dok je još toplo, promiješati, može se doliti malo
vode u kojoj su se sipe i krumpir kuhali