Iznenaduje me da naši mladi ne žele u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijana Tufek, studentica iz Rovinjskog Sela, nedavno se vratila iz Bruxellesa, gdje je kao jedina predstavnica iz Istre stažirala u Europskom parlamentu, u politickoj grupi socijalista i demokrata i to u jednom od najvažnijih odbora, Odboru za ustavne poslove.

Uz materinji hrvatski govori tecno talijanski, engleski i njemacki, a sporazumijeva se i na holandskom i francuskom.

Tufek je inace tajnica rovinjske gradske organizacije SDP-a, clanica gradskog odbora te povjerenica za SDP-ov Forum mladih. Nakon prijave na SDP-ov javni natjecaj, jedine hrvatske stranke koja u posljednje dvije godine može slati svoje clanove u parlament, tri je mjeseca provela u Bruxellesu. Povratak kuci poklopio se s predstojecim referendumom u kojemu cemo odlucivati da li smo za ili protiv ulaska u Europsku uniju.

Dio atmosfere tri mjeseca iznimno aktivnog staža, koji je ukljucivao i jedan tjedan mjesecno u Strasbourgu, podijelila je s nama.

- Sve je užurbano, a mit o tome da se u Bruxellesu ne radi je doista samo mit. Na poslu se ostaje koliko posao traži pa i do 12 sati dnevno, ali sve je prilagodeno potrebama djelatnika te nakon što ste obavili posao osjecate se zadovoljno. Uz to, oni na višim rangovima rade još više i imaju još odgovorniji posao, rekla je Tufek spomenuvši da je znala zaspati uz knjigu uceci kako se pojedini dopisi ili ono što je trebala napraviti radi.

Tufek kaže da je šokirana cinjenicom da su mladi protiv ulaska u EU. - Mogu razumjeti one starije, ali ne i mlade. Ja cu glasati 'za' jer to znaci glasati za mogucnost. U Europi nam nitko nece ništa dati, ali nam se tu otvaraju vrata i mogucnost zapošljavanja, odnosno da radimo, da se školujemo i da se razvijamo. Moje je mišljenje da je glas 'protiv' glas za korak unazad. Mislim da je doista rijec o neznanju. Kod nas se izgubila perspektiva i vlada apaticnost. Cesto se osjecamo zakinutima pogotovo ako dolazimo iz malih mjesta. Tako sam se ja osjecala u Rovinjskom Selu, ali sam shvatila da sve ovisi o nama samima i našoj ambiciji. Kod nas se cesto posustaje, govorimo da ne možemo, da nam je netko drugi kriv, pojašnjava Tufek.

U Europi kada se prijavite na neki posao gleda se više vještina i nije presudno akademsko znanje. Tufek kaže da je mnogo prednosti, a jedna od njih je da se s godinama staža placa znatno poboljšava i prilagodava bracnom statusu, odnosno broju djece.

- Jedan od konkretnih beneficija za nas mlade bit ce da cemo kao clanovi Europske unije moci studirati u drugim zemljama clanicama i placati školarinu koliko placaju i studenti u maticnim zemljama. Primjerice, ako sada želim studirati u Belgiji morala bih platiti od 7 do 8 tisuca eura po akademskoj godini, a ako budemo clanica EU-a onda ce to biti tek tisucu, pojašnjava Tufek.

Svi vršnjaci s kojima je stažirala su ujedno i bili na razmjeni studenata preko programa Erasmus što ona nije mogla, a sada se Hrvatskim studentima daje i ta mogucnost. Ono što takoder naglašava je da se u Europskoj uniji potice razlicitost i uvažavaju i suprotna mišljenja, nacionalni interesi iznad su politickih svjetonazora i ljuti protivnici tamo se poticu na suradnju, a rad parlamenta je transparentan i otvoren za javnost.

Na pitanje što sada razmišlja i koji su je planovi odgovara da želi ostati tu i napraviti nešto za Hrvatsku. Tufek ne negira i negativne strane Europse zajednice poput duge birokracije koje pojedine odluke odugovlace. Primjer je i cinjenica da ce dok sve države ratificiraju ulazak Hrvatske u Europsku uniju proci do godinu i po dana.

- Rad i samo rad. U direktnom kontaktu s ljudima saznaješ mnogo o njihovoj zemlji i na sve gledaš drugacije i to te motivira da radiš. Kriza nas nece zaobici i mislim da bi osjecaj zajedništva tu trebao prevladati, zakljucila je Tufek. (Mihaela MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter