Iznajmljivaci soba: Nikad nije bilo gore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I dok se ministar turizma Damir Bajs zajedno s direktorima županijskih turistickih zajednica naveliko hvali iznimno dobrim turistickim rezultatima za prvo polugodište, a posebno za lipanj, s druge strane možemo cuti da je to samo napuhavanje price o dobrim rezultatima jer, kako kažu u privatnom smještaju, gostiju je manje, barem kod njih.

Velika vecina tvrdi da su slabo ili nikako popunjeni i da ne znaju o cemu je rijec buduci da se sezona najavljivala kao rekordna i izvrsna.

- Nikad nije bila tako loša situacija. Jako nam je loše popunjen privatni smještaj u Funtani. I kod mene je ove godine manje gostiju nego lani, a i lipanj je bio katastrofalan. Uopce nema prolaznih gostiju, a i oni koji dodu, slabo troše. Srecom, bukiram preko interneta pa mi ide bolje nego nekima u mojoj ulici koji se uopce ne oglašavaju na internetu te im je popunjenost manja za 90 posto. Uz to, ocito je da današnji gosti traže više komfora, a prije im je bila dovoljna soba i bez kupaonice, kaže Alda Žikovic, privatna iznajmljivacica iz Funtane, ujedno i predsjednica tamošnje udruge privatnih iznajmljivaca.

Na pitanje kako je to moguce buduci da statistike govore totalno drugacije, Žikovic odgovara da joj nije jasno gdje su ti gosti jer da su plaže prazne te da ugostiteljski objekti manje rade nego lani.

- Na jucerašnji dan u Funtani je bilo 14 posto više gostiju nego lani, medutim ne znamo gdje su. Ocito se promijenila struktura gostiju koji nam dolazi jer se promocija radi samo za hotele i kampove. Privatnog smještaja nema nigdje i nitko ga ne gura.

Uz to uništava nas all inclusive jer ti gosti apsolutno konzumiraju sve u hotelu. Prije se dešavalo da bi gosti malo bili u hotelu, malo kod nas. Sada toga više nema, pojašnjava ova funtanjanska iznajmljivacica. Ipak, nada se da ce se situacija popraviti i da ce na kraju godina biti kao i lanjska, ali samo ako ih spase Talijani. A buduci da i njih dere kriza, Žikovic je skepticna.

Da je euforija oko dobrih turistickih rezultata napumpana, smatra direktor umaške turisticke agencije Plavo more Michele Basanesse.

- Malo je to kontradiktorno jer brojke pokazuju da je sezona dobra, a svi se na terenu žale da je isto kao lani, ako ne i lošije. Nije da ne vjerujem u te statisticke podatke, ali situacija na terenu govori drugacije. Meni se cini da danas u Umagu možemo naci smještaj u 200 apartmana, što znaci da kapaciteti nisu tako dobro popunjeni kako se želi prikazati.

Mislim da je u svakom turistickom središtu trenutno slobodno od tisucu do tisucu i pol ležajeva, s time da su najbolje popunjeni oni kvalitetni apartmani uz more. A i ti gosti koji dolaze su manje platežne moci. Mislim da taj proces oporavka od krize u Europi tek treba doci. Možda se i mi malo previše žalimo jer je u našoj prirodi da se žalimo. Medutim, nikad biti zadovoljan - kljuc je uspjeha, smatra Bassanese. (B. BAN)

OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter