Iznajmljivači neće morati biti i vlasnici objekata

Iznajmljivači više neće morati biti vlasnici objekta koji iznajmljuju (V. MEDVEDEC)
Iznajmljivači više neće morati biti vlasnici objekta koji iznajmljuju (V. MEDVEDEC)

Pomalo diskriminirajuća odredba po kojoj samo jedan supružnik može biti iznajmljivač odlazi u povijest. Naime, prema konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, koje bi trebale ući u hitnu saborsku proceduru, potrebno rješenje će se moći izdati i jednom i drugom bračnom drugu, ali i jednom ili više članova obitelji koji žive u zajedničkom domaćinstvu.

S time da članovi zajedničkog domaćinstva svi zajedno neće moći imati registrirano više od osam soba, odnosno 16 kreveta (bez pomoćnih kreveta).

Novost je, također, da iznajmljivači više neće morati biti vlasnici objekta ukoliko ga žele iznajmljivati. Naime, po novom će moći iznajmljivati apartmane i sobe koji su u vlasništvu njegova bračnog druga, srodnika u ravnoj liniji ili člana obitelji s kojim živi u zajedničkom domaćinstvu, i to uz njihovu pisanu suglasnost.

U prijedlogu izmjena i dopuna Zakona se također rješava dilema hoće li iznajmljivači tijekom ove sezone moći iznajmljivati apartmane i sobe koji nisu legalizirani. Naime, u Ministarstvu turizma navode kako je proces legalizacije vrlo opsežan te da će, s obzirom na broj podnesenih zahtjeva i kapacitete nadležnih tijela, trajati izvjesno vrijeme.

Vrlo je vjerojatno da će veći dio objekata za koje su podneseni zahtjevi biti legaliziran, međutim do okončanja postupka legaliziranja, dakle u ovoj, a najvjerojatnije i u sljedećim turističkim sezonama, dio objekata će ostati neiskorišten ili u sivoj zoni.

Stoga bi prema budućem Zakonu iznajmljivačima trebalo biti omogućeno da nastave iznajmljivanje ukoliko su podnijeli zahtjev za pokretanje postupka legalizacije objekata čija građevinska bruto površina nije veća od 400 "kvadrata".

Vlasniku zemljišta na kojem se nalazi građevina, za koju je u roku podnesen zahtjev legalizaciju, izdat će se privremeno rješenje i bez dokaza o uporabljivosti građevine. (A. JURIČIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter