Iznajmljivaci na crno odaju se oglasima na internetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Dobar dan, Državni inspektorat, molim vas rješenje o kategorizaciji i dozvolu za iznajmljivanje", pitali su inspektori jucer u podne u Flengima, u dvorištu vile s bazenom, u kojoj su se u trenutku kontrole nalazili gosti i opunomocenik vlasnika, stranog državljanina, koji je iznajmljivao apartmane na crno.

Iza visoke ograde dvorišnog zida sve je proteklo mirno, inspektori su nadzor obavili temeljito i profesionalno zakljucivši posao ispunjavanjem dokumentacije, postavljanjem trake Državnog inspektorata i pecacenjem vrata objekta. Njihov je odlazak popratilo dvoje-troje susjeda, bez komentara.

Bio je to kraj, ali i sukus prijepodnevnog druženja naše novinarske ekipe s gospodarskim inspektorima Državnog inspektorata, podrucne jedinice Rijeka i njihove porecke ispostave, koji su jucer ujutro radili na Poreštini.



Naša voditeljica na tom putu bila je Marija Vukelic, procelnica Državnog inspektorata podrucne jedinice Rijeka, koja obuhvaca Istarsku, Primorsko-goransku i Licko-senjsku županiju.

S ekipom smo se sastali u 9.30 sati u Porecu, ali doznajemo da je njihov rad poceo puno ranije toga dana. Naime, vec u ranim jutarnjim satima inspektori su bili u nadzoru bespravnog kampiranja. Tada je, naime, najlakše uhvatiti prekršitelje jer još spavaju.

Osim ovih, jedno od podrucja nadzora gospodarskih inspektora je kontrola pružanja ugostiteljskih usluga gradana u domacinstvima, odakle i slucaj s pocetka price. Kako su inspektori do njega došli, odgovor je jednostavan, vila je iznajmljivana preko interneta i to je jedan izvor informacija za njih.



- U konkretnom slucaju radi se o stranom državljaninu, ali bez obzira na to radi li se o stranom ili o domacem državljaninu, kada se utvrdi iznajmljivanje na crno, gospodarski inspektori postupat ce isto - donijet ce usmeno rješenje o zabrani pružanja usluga smještaja u najkracem roku od 30 dana, a rješenje ce se izvršiti pecacenjem. Izdajemo prekršajni nalog za navedeni prekršaj te se oduzima imovinska korist ostvarena najmom, veli Vukelic.

Imaju li mogucnost inspektori samo upozoriti prekršitelje ili nužno slijede kazne, zanimalo nas je.

- Iako je Državni inspektorat tijelo nadzora, u propisima nije predvidena mogucnost samo opomene, vec kada inspektor izade na teren i utvrdi prekršaj, pocinitelja mora i procesuirati, veli procelnica.

Buduci da smo tijekom obilaska imali prilike vidjeti tek jedno izricanje kazne, pitamo kakve su najcešce reakcije prekršitelja na odluke inspektora. Doznajemo da kod ilegalnog kampiranja prekršitelji najcešce znaju da su u prekršaju i voljni su platiti kaznu, dok su iznajmljivaci najcešce iznenadeni kada ih posjete inspektori, a još više kada doznaju da su ih pronašli zahvaljujuci oglasu koji su dali na internetu. (Vedrana HABEREITER, snimila Jelena PREKALJ)

VIŠE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter