Izmjeren bolji TV signal u Istri


Prema informaciji talijanskog Ministarstva gospodarskog razvitka, tamošnji elektronski nakladnici proveli su tijekom studenoga postupak isključivanja međunarodno neusklađenih odašiljača, koji su dugi niz godina stvarali smetnje prijemu hrvatskih televizijskih programa duž Jadranske obale. Riječ je o odašiljačima koji su radili na kanalima koje upotrebljavaju hrvatski nakladnici sukladno međunarodnim sporazumima. Gašenje ometajućih odašiljača u Italiji provelo se kroz postupak dobrovoljnog gašenja ili prelaskom programa u druge mreže na kanalima koji ne uzrokuju smetnju hrvatskim televizijskim programima u radu.

 Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) je provela mjerenja razina ometajućih signala iz susjedne zemlje na više lokacija u Istarskoj županiji i Primorsko-goranskoj županiji te je ustanovljeno značajno smanjenje razine ometajućeg signala na televizijskim kanalima 22, 27, 28, 29, 34, 35, 39, 45 i 53 iz regije Friuli Venezia Giulia i na televizijskim kanalima 22, 27, 28, 29, 35, 39, 45 i 53 iz regije Veneto. Postupak isključivanja više od 260 odašiljača u tim dvjema regijama uklonio je štetne smetnje talijanskih nakladnika i poboljšao prijam televizijskog signala u digitalnoj regiji D5 (Istarska županija i Primorsko-goranska županija), posebice na lokacijama koje su bile izložene jakim talijanskim smetnjama, javljaju iz HAKOM-a.

 Za ostale isključene regije HAKOM za sada mjerenjima sa sigurnošću ne može potvrditi rezultate gašenja ometajućih odašiljača. U narednom razdoblju HAKOM će provesti daljnja mjerenja u sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji i obavijestiti javnost o rezultatima. Za sigurnu i konačnu potvrdu nepostojanja smetnji uzduž jadranske obale potrebno je pričekati ljeto, odnosno bolje uvjete rasprostiranja radijskih valova. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter