Izmjenom zakona uštedjeti 50 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Klub IDS-a ce u saborsku proceduru uputiti prijedloge o izmjenama i dopunama izbornog zakona, cime bi se u konacnici moglo uštedjeti do 50 milijuna kuna", rekao je na konferenciji saborski zastupnik i pulski gradonacelnik Boris Miletic. Konkretno, stranka ce kroz svoje prijedloge zatražiti promjene u dijelu izbornog zakona koji se odnosi na izbor predsjednika Republike i saborskih zastupnika, izbor nacelnika, gradonacelnika, župana i gradonacelnika Grada Zagreba.

Miletic je rekao da je intencija ušteda u državnom proracunu te da se IDS u ovom slucaju ne vodi partikularnim interesom stranke i regije vec radi opce koristi. Naglasio je da predložene izmjene ne zadiru u važeci izborni sustav i funkcioniranje samih izbora.

Obrazlažuci izmjene vezane uz izbor opcinskih nacelnika, gradonacelnika, župana i gradonacelnika Grada Zagreba, savjetnik stranke Emil Soldatic predlaže da se oni na te funkcije biraju vecinom važecih glasova biraca, a ne kao dosad, vecinom glasova svih biraca koji su glasovali. Kao prvi razlog Soldatic je naveo cinjenicu što je nacelo važecih glasova ugradeno u izbore za predstavnicka tijela jedinica lokalne i podrucne samouprave kao i za izbor zastupnika u Sabor, pa tvrdi, nema razloga da ne bude i ovdje primijenjeno. Po njegovim rijecima, time se mogu izbjeci bespotrebni troškovi moguceg drugog kruga.

IDS traži uvodenje županijskog izbornog povjerenstva kao novog tijela izmedu Državnog izbornog povjerenstva i gradskih izbornih povjerenstava.

- Naime, dosadašnja praksa nije poznavala takvo institucionalno rješenje pa se postavljalo izborno povjerenstvo u sjedištu Županije kao koordinacijsko tijelo, što nije primjereno izbornom procesu. Kod izbora za predsjednika Republike i zastupnika u Hrvatski sabor tražimo ukidanje opcinskih izbornih povjerenstava jer su nepotrebna i velik dio njih postoji za samo jedno do dva biracka mjesta. Njihove dužnosti trebale bi preuzeti najbliža gradska izborna povjerenstva pa nece više biti potrebno angažirati cak 2.574 clana izbornih povjerenstava, cime je moguce uštedjeti više od 10 milijuna kuna, rekao je Soldatic.

Istice da se pri parlamentarnim izborima traži ukidanje proširenog sastava izbornih povjerenstava cime bi se ukinula 4.542 clana izbornih povjerenstava što bi znacilo uštedu od oko 20 milijuna kuna. Uz to, IDS pri izboru zastupnika traži ukidanje stranackog sastava birackih odbora, cime bi se njihov broj smanjio za otprilike 27 tisuca clanova što je, napominju, ušteda od najmanje 15 milijuna kuna.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter