Izmjene Zakona o udomiteljstvu tek kozmetičke naravi

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Cilj Zakona o udomiteljstvu je poboljšanje kvalitete  udomiteljske skrbi te povećanje broja udomiteljskih obitelji. On u svojoj naravi želi potaknuti što veću izvaninstitucionalnu skrb o djeci koja iz nekog razloga ne mogu biti u svojoj biološkoj obitelji.

Iako se zakonom reguliralo i uredilo puno uvjeta, prava i obveza udomitelja i djece, u praksi se ipak pokazalo da nije postigao očekivane rezultate u povećanju udomljavanja zbog određenih zakonskih zapreka. Bio je to jedan od osnovnih razloga što se krenulo u njegove izmjene i dopune.

Nažalost, mnogi koji su uključeni u sferu udomiteljstva, od obitelji udomitelja pa sve do socijalnih radnika, tvrde da ni najnovije izmjene zakona neće polučiti bolji rezultat. Izmjene su tek kozmetičke, složili su se.

        - Te najnovije izmjene ne donose puno izmjena, no vjerujemo da će malo pomalo sve doći na svoje mjesto. Velik je napredak učinjen u odnosu na zadnjih desetak godina, stoga vjerujem da će se tako nastaviti. Izmjene i dopune donijele su i dobrih i loših stvari, rekla nam je Eva Husak Baćac, predsjednica humanitarne udruge Oaza, donedavna udomiteljica. (N. SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter