Izmjene Ustava minimalne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radna skupina za pripremu promjene Ustava današnjim je sastankom završila svoj posao i sastavila prijedlog ustavnih promjena. Kako je prognozirao predsjednik spomenute skupine Vladimir Šeks, moguce je da ce ustavne promjene biti provedene vec do kraja godine.

"Nema nikakvih razloga da Sabor ne raspravi o izmjenama Ustava na prvoj iducoj sjednici", rekao je Šeks. Sadržajno, promjene koje je radna skupina predložila Vladi odnose se iskljucivo na pristupanje Hrvatske EU-u. Radi se o dozvoli izrucivanja hrvatskih državljana zemljama EU-a po europskom uhidbenom nalogu, jacanju neovisnosti HNB-a i Državne revizije, glasanju državljana EU-a u Hrvatskoj na izborima za Europski parlament i lokalnim izborima, a moguce i snižavanju uvjeta za referendumsku potvrdu ulaska u Uniju. Šeks, medutim, nije htio govoriti o detaljima prijedloga, navodeci da je to Vladin posao.

"Radna skupina je završila rad i ispunila zadacu. Utvrdila je nacrt nomotehnickog predloška promjena Ustava koji se odnosi na potrebne izmjene Ustava vezano uz zatvaranje tri poglavlja u pregovorima s Europskom unijom", rekao je.

O svim drugim prijedlozima nevezanim uz EU radna skupina nije ni raspravljala. Rijec je, podsjetimo, o produljenju zastarnih rokova za kriminal u pretvorbi i privatizaciji, povratku manjina u preambulu Ustava te inicijativi za promjenu ovlasti Ustavnog suda. Pobornike tih inicijativa Šeks je uputio da prikupe potpise petine saborskih zastupnika i pokrenu vlastiti postupak ustavnih promjena.


Podijeli: Facebook Twiter