Izmjene pravila će iz MO-a "otjerati" nestranačke ljude

Izlaznost na izbore za vijeća MO-a je mala (D. MEMEDOVIĆ)
Izlaznost na izbore za vijeća MO-a je mala (D. MEMEDOVIĆ)

Ususret izborima za vijećnike u Mjesnim odborima, koji bi se prema nekim najavama trebali održati u prosincu, pulsko Gradsko vijeće, uz izričito protivljenje oporbenih vijećnika, na posljednjoj je sjednici donijelo odluku o izmjenama i dopunama osnova pravila.

Kako je pojašnjeno, izmjene i dopune su nužne radi usklađivanja sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te odredbi Zakona o lokalnim izborima i pojedinim člancima Statuta Grada Pule.

Kako je na samoj sjednici Gradskoj vijeća pojasnila nadležna pročelnica Vesna Sajić, u izmjenama i dopunama dvije su istaknute novine, a to je da odsad kandidati trebaju prikupiti 30 potpisa te da izbore raspisuje Gradsko vijeće. Dosad je trebalo prikupiti svega pet potpisa, a izbore je raspisivao gradonačelnik.

Međutim, naoko jednostavna odluka, izazvala je burnu raspravu među gradskim vijećnicima, posebno među vijećnicima oporbe koji su se usprotivili donošenju takve odluke. Najviše zbog toga što se za izmjene i dopune uopće nije zatražilo mišljenje vijećnika MO-a, odnosno predsjednika, a zamjerili su i da je 30 potpisa puno.

Povećanjem broja potrebnih potpisa za čak 600 posto, čulo se iz redova oporbe Gradskog vijeća, zapravo je intencija da se onemogući grupi birača (nestranačkih) da se kandidiraju. Zatražili su stoga da se odluka ukine i vrati ponovno na glasanje kada se čuje i mišljenje MO-a.

Da se trebalo barem konzultirati s vijećnicima i predsjednicima MO-a slažu se mnogi predsjednici pulskih mjesnih odbora s kojima smo jučer razgovarali. Doduše s nekima neslužbeno, s nekima ne, no zajedničko im je da svi smatraju kako ih se moglo konzultirati. Ipak, pojedini predsjednici MO-a kazali su da ima puno važnijih stvari za rješavanje, a ne se natezati oko mišljenja ili broja potpisa. Jedan od onih koji smatra da je svakako trebalo tražiti mišljenje MO-a o izmjenama i dopunama osnova pravila za MO-e je Marino Drandić, predsjednik MO-a Veli Vrh.

- Trebali su tražiti naše mišljenje, a nisu. Kada smo krenuli u ovaj mandat, rečeno nam je da ćemo biti produžena ruka Grada Pule, no to uopće nije tako. U praksi to ne funkcionira, rekao je Drandić i dodao da nemaju svi MO-i isti broj vijećnika te da nije ni trebalo mijenjati broj potrebnih potpisa.

Veli da je to veliko povećanje i da je to nepotrebno, tim više jer su vijećnici zapravo volonteri koji žele raditi na dobrobit zajednice. Smatra da će izmjene i dopune te odluke zapravo otjerati ljude iz MO-a. Naravno, one nestranačke. Nada se ipak, da će se nešto izmijeniti i da će biti bolja suradnja s Gradom. (N. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter