Izmjene planova gradnje su potrebne za bolji život svih građana u Novigradu

U prvom planu stari grad, a u pozadini zona Monte Mulini
U prvom planu stari grad, a u pozadini zona Monte Mulini

- Među prvima smo u državi koji smo dobili suglasnost na dokument plana gospodarenja otpadom 2017.- 2022. godine što nam omogućava povlačenje financijskih sredstava iz EU Kohezijskog fonda, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Sandra Rugani Kukuljan prilikom prezentacije novog dokumenta gradskim vijećnicima na preksinoćnoj sjednici Gradskog vijeća Novigrada. Nakon zornog obrazlaganja, otvorena je diskusija u kojoj se vijećnica Elena Veznaver Radeljak (KLGB) dotakla teme vezane za 74 novigradska eko otoka, zamjerajući da su ovoga ljeta, na nekim lokacijama u gradu bili pretrpani smećem što je izazvalo ljutnju i reagiranje građana te brojnih turista, predlažući da se poveća broj kontejnera i ograđivanje eko otoka. 

Nova cesta Fakinija - Strada Kontesa

Pročelnica je odgovorila kako ne zna da li se razlog krije u nepravovremenom odvozu smeća od komunalnog poduzeća Kro 6. Maj ili u građanima koji još ne znaju raditi na ispravan način.

- Ubuduće, moramo problem riješiti između ostaloga, češćom intervencijom odvoza smeća jer ovako šaljemo nekulturnu i ružnu sliku u zemlje iz kojih nam gosti dolaze, istaknuo je gradonačelnik Anteo Milos.

Obrazlažući prijedlog odluke 2. izmjene i dopune DPU-a Fakinije – Cesta Kontesa pročelnica je istaknula dobro provedenu javnu raspravu i predložene mjere od samih građana za boljitak razvoja grada i život u zajednici, izdvajanjem činjenice da je već ishodovana građevinska dozvola za rekonstrukciju ceste koja je bila najopasniji problem u naselju. Gradonačelnik Miloš se nadovezao na riječi pročelnice, istaknuvši kako je ovim Planom predviđena izgradnja još jednog, ali većeg, i sportskim sadržajima popunjenijeg dječjeg igrališta, lociranog uz biciklističku stazu, na lijevoj strani ceste. Govoreći o prijedlogu odluke o izradi 2. izmjena i dopuna UPU-a Stanacijete, pročelnica je istaknula da se radi o izmjeni starog dokumenta koji je na snazi od 2009. godine i obuhvaća 24 hektara, te ne predviđa povećanje obuhvata doli izradu kvalitetnije geodetske podloge, a važnost je prije svega stavljena na rješavanje problema križanja s državnom cestom u tom dijelu. 

Više zajedničkih projekta dječjih vrtića 

Posljednja točka vezana za prostorne planove odnosila se na Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna DPU-a Radne zone Sv. Vidal gdje je još uvijek valjan stari dokument i nužno ga je bilo uskladiti sa zakonskom regulativom, objasnila je Rugani Kukuljan.

- Ažuriranjem nove geodetske podloge pristupiti će se rješavanju uočenih problema u prostoru i niveliranju novih uvjeta gradnje, jer za sada, prostor koristi 70 posto poduzetnika, zaključila je pročelnica.

Gradski vijećnici su jednoglasno prihvatili i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2017. godinu, s kojim ih je upoznao v.d. pročelnika za financije Adriano Petretić predočivši ostvarenu cifru od 18 milijuna prihoda u šestomjesečnom razdoblju, a što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine za šest milijuna kuna manje, pojasnivši kao glavni razlog, manje prodanih nekretnina u vlasništvu Grada i smanjen dotok sredstva od „pomoći“ za sufinanciranje novih projekta. Izvještaj o radu hrvatskog Dječjeg vrtića Tičići, podnijela je ravnateljica Mirjana Andrilović, istaknuvši da je na listi čekanja ostalo troje djece, za koje pretpostavlja da će biti uključeni u odgojne grupe tijekom godine. Isti izvještaj, kao i plan te program rada za Talijanski vrtić Girasole, prezentirao je v.d. ravnatelja, Vedran Korelić. U raspravu se uključila Dijana Lipovac Matić, koja je u ime kluba vijećnika IDS-a pohvalila rad ustanova, uz malu sugestiju da bi trebali planirati više zajedničkih projekta te poraditi na većoj promociji dobre prakse kroz medije. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter