Izmjene GUP-a: Vojnim područjima civilna namjena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama Zajednice Talijana u Circolu danas će se u 17 sati održati javno izlaganje o prijedlogu ciljanih izmjena i dopuna GUP-a koji za cilj ima izradu Urbanističkog plana uređenja "Sv. Katarina - Monumenti".

Javno izlaganje održat će se u sklopu javne rasprave koja je počela 22. siječnja i traje do 5. veljače. Za to vrijeme omogućen je zainteresiranima javni uvid u izmjene i dopune GUP-a u prostorijama Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule na Forumu 2, 1. kat, svakim radnim danom od 9 do 15 sati. Uvid je moguć i dalje na službenoj web-stranici Grada, www.pula.hr.

Obuhvat ciljanih izmjena i dopuna GUP-a odnosi se na područje sjevernog pulskog priobalja, a obuhvaća lokaciju nekadašnjeg vojnog kompleksa Monumenti i otok Sv. Katarina. Osnovna karakteristika područja očituje se u nužnosti redefiniranja iz vojnog u područje civilne namjene, uz plansko opredjeljenje za turistički razvoj i uspostavu novih gradskih funkcija, a sve prema državnom projektu Brijuni rivijera.

Prema riječima nadležnih iz gradske uprave, radi se o izmjenama i dopunama GUP-a koje obuhvaćaju promjene da bi se mogao izraditi Urbanistički plan uređenja Sv. Katarina prema prijedlogu investitora Danka Končara. Sada u javnu raspravu idu izmjene i dopune GUP-a, a uskoro bi u javnu raspravu trebao i UPU Sv. Katarina-Monumenti.

Ovim izmjenama i dopunama GUP-a stvaraju se pretpostavke za izgradnju bazena na tom području, a korigirane su i granice obuhvata pojedinih zona, odnosno zone luke nautičkog turizma i zone turizma.

Na području Sv. Katarina-Monumenti Danko Končar dobit će koncesiju od Vlade Republike Hrvatske na 50 godina. U tijeku je izrada Studije utjecaja na okoliš, potrebne da bi se mogao dobiti ugovor o koncesiji. Prihvaćena ponuda Končarove tvrtke Kermas Vod Četiri iz Vodnjana sadrži projekt na Sv. Katarini-Monumentima vrijedan 29,9 milijuna eura, koji uključuje dvije marine, dok je cjelokupni projekt za obje lokacije vrijedan 46 milijuna eura. U zaštitu okoliša tvrtka namjerava uložiti oko 830 tisuća eura.

U gospodarskoj studiji ponude Kermas Vod Četiri obvezuje se zaposliti oko 160 radnika, a za stalni dio korištenja koncesije pomorskog dobra obvezuje se platiti 2,2 kune po četvornom metru, odnosno godišnje oko 757 tisuća kuna, te 2,1 posto godišnjeg ukupnog prihoda. Prema najavama iz te tvrtke, dat će u podnajam uslužne djelatnosti u marini kao što su servisi i održavanje, dok bi osnovnu djelatnost obavljala sama.

Primjedbe i prijedlozi na ove promjene GUP-a mogu se podnijeti tako da ih se upiše u knjigu primjedbi koja će se nalaziti uz izloženi prijedlog ciljanih izmjena i dopuna GUP-a. Mogu se dati i usmeno u zapisnik za vrijeme sutrašnjeg javnog izlaganja te se mogu uputiti u pismenom obliku za adresu Upravnog odjela za prostorno uređenje, Forum 2, zaključno do 5. veljače. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter